DEAD CAN DANCE: Sutra pred punim Sava centrom

DEAD CAN DANCE: Sutra pred punim Sava centrom

27/06/2019 Off By BERB

Ljiljana Zdravković

 

Dead can dance sutra nastpaju u Sava centru. Ovo je njihov prvi nastup u Srbiji. Dolaze u okviru „A celebration – Life & Works 1980-2019“ turneje koju su započeli pre skoro dva meseca.

 

Jedini njihov koncert u regionu izazvao je veliko interesovanje publike koja ih je dugo čekala, pa je, kao i većina koncerata na ovoj turneji i ovaj nastup skoro rasprodat.

„Sava centar će biti pun, zato apelujemo na posetioce da dođu najkasnije u 20.30, kako bi svi mogli na vreme da se smeste i nesmetano uživaju u koncertu“ kažu organizatori.

Dead Can Dance postoji skoro 4 decenije. Objavili su osam studijskih i tri live albuma, imali nekoliko uspešnih svetskih turneja, komponovali su muziku za brojne filmove. Prošle godine objavili su i novi album „Dionysus“, čija je priča uobličena utiskom koji su na Brendana ostavili festivali proleća i žetve koji vode poreklo od Dionisovih svečanosti održavanih širom „starog kontinenta“.

Najavljen je vrhunskim video ostvarenjem za numeru „The Mountain“ a početkom aprila objavili su još jedan video „ACT II – The Invocation“. Zaslužili su, bez sumnje, epitet vodećeg svetskog ambijent i world music projekta. Brendan Peri i Lisa Džerard zajedno, već decenijama, ne stvaraju muziku, već magiju! Od samog početka naziralo se da će ovaj dvojac podići lestvice u muzičkom svetu do jednog potpuno drugačijeg nivoa. Nikada nisu bili “samo” bend i nikada svoju muziku nisu ograničavali žanrovima ni pravilima – eksperimentisali su, otkrivali nove zvukove, istraživali različite kulture i epohe, pričali neispričane priče ljudskog duha, stvarali nešto novo i drugačije, šetali se po muzičkim žanrovima i sklapali ih u jednu predivnu i smislenu novu celinu. Dok slušate njihovu muziku, vi vidite i osećate jedan potpuno drugačiji svet i bolje razumete onaj u kojem živite.

 

Kao specijalni gost ovog istorijskog koncerta u Sava centru nastupiće sjajni nemački perkusionista David Kuckhermann. Ovaj četrdesetogodišnji Nemac rođen u Minsteru izdao je dva samostalna albuma (Hiraeth, The Path of the Metal Turtle), a u svojoj biografiji ima i Gremi nominaciju za najbolji album novog doba. 2012. godine pozvan je da se pridruži turneji Dead Can Dance i od tada često nastupa kao njihov gost.♦