NA NOVOJ SCENI NARODNOG POZORIŠTA: Scensko čitanje teksta Filipa Grujića „Vilica Ebena Bajersa”

NA NOVOJ SCENI NARODNOG POZORIŠTA: Scensko čitanje teksta Filipa Grujića „Vilica Ebena Bajersa”

19/06/2019 Off By BERB

Olivera Živković

Scensko čitanje teksta Filipa Grujića „Vilica Ebena Bajersa“, biće održano 20. juna (17,00) u „Radionici“, novom scenskom prostoru Narodnog pozorišta u Beogradu, u ulici Gundulićev venac 50.

Režija je poverena Jovani Tomić, a u podeli su Vučić Perović, Suzana Lukić, Pavle Mensur, Zoran Ćosić, Vladan Gajović, Suzana Petričević, Ivana Šćepanović, Zorana Bećić Đorđević, Danijela Tomović i Danijela Ugrenović.

 

Drama “Vilica Ebena Bajersa” nastala je kao pokušaj da se daju odgovori na par pitanja: koliko je čoveku potrebno da bi se osećao živim i kako je moguće da ono što je nekad bilo skrajnuto, danas postane pop kultura (a da se ništa praktično ne promeni), a ono što je nekad bilo mejnstrim danas bude do kraja zaboravljeno? Da li je potrebno da određene teme postanu istorija da bi se čuo glas ljudi koji su ukazivali na probleme u društvu? Osim društveno-političke teme, središte drame je tema ljudske želje za konstantnim traženjem nečeg više, bilo da se radi o jednostavnim užicima, prirodnim nagonima ili o traženju smisla, za koji se, na kraju, ispostavi da je uvek na kraju svakog smisla.

Luka Mejdžor je autor muzike, dok je za vizuelni identitet zadužen Izvanredni Bob. Tijana Mićanović je organizatorka, a Miloš Golubović producent.

 

Ovo će biti treće javno čitanje tekstova savremenih autora iz regiona na sceni Radionica Narodnog pozorišta u Beogradu. Scena je otvorena 23. aprila dramom Tanje Šljivar “Kao i sve slobodne devojke”, u režiji Ivane Vujić. U međuvremenu, 19. maja, održano je i čitanje teksta Lejle Kalamujić „Ljudožderka ili kako sam ubila svoju porodicu“, u režiji Ane Konstantinović♦.