EU: Kandidate za članstvo čeka holandski veto!

EU: Kandidate za članstvo čeka holandski veto!

19/06/2019 Off By BERB

 

Tanja Domi, profesorka na Univerzitetu Kolumbija, tvrdi da će Holandija svojim vetom zauvek blokirati Srbiju i druge države zapadnog Balkana na putu ka Uniji

 

Srbija i druge zemlje zapadnog Balkana nikada neće ući u Evropsku uniju jer će Holandija svojim vetom neprestano da blokira njihovo pristupanje.

 

Tanja Domi smatra da zahtev za ubrzanje evrointegracija zapadnog Balkana koji su uputile Bugarska, Češka, Estonija, Letonija, Litvanija, Mađarska, Italija, Malta, Austrija, Hrvatska, Slovenija, Poljska i Slovačka predstavlja pokušaj da se ublaži udarac koji su Francuska i Holandija zadale celoj ideji proširenja svojim odnosom prema otpočinjanju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

 

– Ukoliko su mogućnosti proširenja pogoršane, posebno za Severnu Makedoniju, to ne bi bilo dobro za EU. Bez sumnje, cinizam prema EU od strane potencijalnih zemalja kandidata svakako bi se produbio ako Severna Makedonija ne bude uključena u proces pristupanja što je pre moguće – ističe Domi, dodajući da Brisel treba da se uhvati u koštac sa realnošću na Balkanu.

 

– Kina, Turska, Rusija i zemlje Zaljeva angažovane su i mekim i čvrstim snagama i EU više nije jedini igrač u regionu. Mislim da je vakuum nastao slabljenjem Velike Britanije zbog Bregzita i kontinuiranim povlačenjem SAD-a, i da sada negativno utiče na region u smislu izgradnje demokratije. Nijedan od drugih geopolitičkih konkurenata nije poznat po tome što je snažan pristalica demokratije. Štoviše, njima dominiraju neoliberalne vlade – rekla je Domi, uz primedbu da će Holandija nastaviti da stavlja svoj veto na pitanje proširenja EU-a(Agencije).♦