SKUPŠTINA SRBIJE:Ove godine neće biti komedija s budžetom?

SKUPŠTINA SRBIJE:Ove godine neće biti komedija s budžetom?

19/06/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Predsednik Fiskalnog saveta dr Pavle Petrović, najavio je poslanicima Skupštine Srbije nekoliko mera. Kako kaže, neke su već započete, druge se najavljuju, a treći skup mera je odložen.

Sa regulisanjem penzionog sistema se kasni bez potrebe:

-Još 2018 godine Fiskalni savet je predložio da se ukine Zakon o privremenom smanjenju penzije. To je bilo odbijeno, ali ga je kasnije Vlada ipak prihvatila, a ova Skupština usvojila. Loše je što se s tim odlagalo. Prošle godine je ova Skupština izmenila Zakon o penzijsko invalidskom osiguranju, a Fiskalni savet je negativno ocenio da se penzije određuju diskreciono. To ne poznaje dobra ekonomska praksa, pa čak ni praksa bivše Jugoslavije. Sada Vlada izlazi s predlogom da se taj sistem uredi po ugledu na Švajcarsku.

 

Petrović je rekao da je balast i zamrzavanje zapošljvanja:

 

-Uvedeno je 2014. godine i planirano je da traje samo godinu dana. A produžilo se i traje još. Više puta smo upozorili da je zamrzavanje plata postalo kontraproduktivno, da neki sektori ne mogu da rade efikasno. Sada Vlada najavljuje fleksibilniju kontrolu. Mi to podržavamo i predlažemo i vama, poslanicima, da podržite. Jer, odlaze nam stručnjaci, neki delovi državne administracije nemaju kvalifikovane ljude i ne mogu da rade.I sa platnim razredima se kasni, a to je neophodno ako želimo da zadržimo stručnjake.

Ove godine neće biti komedija s budžetom i neće ga poslanici usvajati za nekoliko sati, a da nisu ni stigli da ga pročitaju. Vlada će usvojiti budžet već početkom novembra,a poslanici će imati najmanje 20 dana da ga prouče.

Fiskalni savet ocenjuje da su investicije za zaštitu životne sredine, puteve i železnicu u ovogodišnjem budžetu loše planirane i da su nedovljne, pa su već usporile privredni rast.Nedovoljno je uloženo i u prosvetu i zdravstvo. Predlaže i to da državni deficit bude izbalansiran i veoma nizak.♦