PANČEVO: Počela s radom ZF – fabrika delova za električne automobile!

PANČEVO: Počela s radom ZF – fabrika delova za električne automobile!

12/06/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Nemačka kompanija ZF otvorila je. u prisustvu predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i najviših vojvođanskih rukovodilaca, fabriku elektromotora, električnih mašina i generatora za hibridne i električne pogone, prekidača za menjače i mikroprekidača.

 

Do 2021 godine ZF uložiće 160 miliona evra. Kamen temeljac za ovu fabriku postavljen je pre nepunu godinu dana, a ovde već radi 300 radnika, dok će se još 700 zaposliti do kraja godine. Ovaj koncern nudi različita rešenja za hibridne i čisto električne pogone raznih vozila, od električnog bicikla, do kamiona od 60 tona. Za potrebe naučnog razvoja, fabrika već sarđuje sa srpskim univerzitetima i obrazuje novu generaciju inžinjera elektromobilnosti.

Predsednik Vučić je rekao kako ni Angela Merkel nije verovala da će ZF investirati u Srbiji i čestitala je kada je čula da je to već odlučeno:

-Ja sam u Nemačkoj video najmodernije robote, a video sam i ovde. Sve što je najmodernije danas sam ovde video. Vidite ovaj izloženi rotor? On će se ugraditi u električni volvo. Mi smo prva zemlja u regionu koja će proizvoditi dušu za motore. Sve je manje nafte u svetu. Prelazi se na elektrtični pogon. Zato na našim autoputevima do kraja godine montiramo električne punjače za automobile. Ovde će bitii centar za najbolje inžinjere. Nije bilo lako da se sve ovo napravi. Mi smo sve obaveze prema investitoru obavili na vreme, kao da smo i sami Nemci. A ovaj najpoznatiji proizvođač za električne automobile na svetu, privukao nam je i druge investitore. Od početka ove godine imamo 17 posto novih investicija više nego lane. Samo Nemci i Srbiji danas zapošljavaju preko 58 hiljada naših radnika

Vučić je zaključio da su oni koji su nekada vladali Srbijom izgubili svo vreme u raznim svađama, umesto da su radili na privlačenju stranog kapitala.

Majkl Henkel, član upravnog odbora ZF rekao je da , pored Pančeva, fabriku napraviti u blizini Šangaja.

Jerg Grotendorst, rukovodilac ZF nazvao je Pančevo projektom koji će firma prikazivati kao izložbeni primer.♦