NK O EU: Napredak Srbije nisu u EU dobro pratili – pa nisu primetili koliko smo napredovali

NK O EU: Napredak Srbije nisu u EU dobro pratili – pa nisu primetili koliko smo napredovali

10/06/2019 Off By BERB

 

Ranka Čičak

Učesnici današnje, sedme plenarne sednice Nacionalnog konventa o EU postavljali su predsedniku Vučiću takva pitanja, za koja većina novinara ne veruje da bi ih postavili liderima opozicije. Odgovorio je na svako.

Na aluziju kako Evropska komisija loše ocenjuje napredak Srbije u protekloj godini kaže:

-Čini mi se da ekonomski napredak Srbije nisu dobro pratili, pa nisu primetili koliko smo napredovali. Ipak, ceo izveštaj je uglavnom pozitivan. Važno je što su uočili naš trud u razvijanju dobro susedskih odnosa sa zemljama oko nas. Moramo poboljšati odnose sa Hrvatskom, a još bolje sa BiH. Sve bolje sarađujemo sa Severnom Makedonijom. Na granici sa njom otvaramo stop šop, koji će ubrzati prolaz vozila sa robom za jednu i drugu stranu. Ne prihvatamo priče o velikoj Albaniji, ali imamo sve bolje odnose sa ovom zemljom.

 

Bilo je više pitanja o pravosuđu i slobodi govora.

 

Vučić je podsetio da je presuda za ubistvo Ćuruvije donesena upravo u vreme mandata ove vlade.I slučaj paljenja kućen ovinaru iz Grocke rešen je hitno:

-U izveštaju Komisije EU kažu da nema napretka u pravosuđu. Ja takvu ocenu čujem samo od onih koji imaju u ovoj zemlji najveću slobodu izražavanja i vode kampanje.
Na neprijatna pitanja da li je prodao Kosovo odgovara:

 

-O Kosovu će poslednju reč dati narod na referendumu.Neki bi političari želeli da to rešenje za Kosovu da Vučić pa da mu time razbiju glavu.

 

Što se tiče ulaska u EU, predsednik ocenjuje da to pitanje ne zavisi od nas:

 

-Teže je nego nekada. Čuo sam lidere velikih zemalja kako nam poručuju da se ničemu ne nadamo. Nećemo da ih molimo za otvaranje novih poglavlja. Razumem i njihove interese. Nadam se da će se pregovori s Prištinom nastaviti na jesen i da će oni do tada ukinuti sankcije. Važno je da ne dođe ni do kakvih sukoba do tada i da neće biti žrtava. Dotle, zbog ponašanja Haradinaja i održavanja sankcija, može da se desi da sastanka u Parizu uopšte i ne bude.♦