VUČIĆ SA PALMEROM: Ako ne možete keks da prebacite sa teritorije na teritoriju, o čemu da razgovarate?

VUČIĆ SA PALMEROM: Ako ne možete keks da prebacite sa teritorije na teritoriju, o čemu da razgovarate?

10/06/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer danas su razgovarali o odnosima Beograda i Prištine.

Obratili su se medijima i rekli da ono što će se dogoditi je važnije od onoga što je bilo.

Vučić je rekao da je sa Metjuom Palmerom imao otvoren, konkretan dijalog. Rekao je da je preko Palmera još jednom uputio poziv predsedniku SAD Donaldu Trampu da poseti Srbiju.

Smatra da je “kalo zemalja u kojima bi i za prvi, i za drugi njegov mandat mogao da ima toliku podršku kao što je u Srbiji” i da “od Trampa ne možemo da očekujemo značajnu promenu stava o KiM, ali se nadamo da će SAD imati nešto balansiraniji odnos, koji bi bio nešto povoljniji za nas i vodio računa o interesima Srbije u budućnosti”.

Predsednik je još rekao da je “zamolio zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD da razume potrebu na kojoj insistira Srbija, a to je postizanje kompromisnog rešenja”. Vučić je rekao gostu i da priče koje postoje u delu zapadne javnosti da je Srbija iskoristila takse da zatvori dijalog – nisu istinite: “Sa nekim ko sprečava dotok robe i usluga – o čemu drugom da razgovarate? Ako ne možete keks da prebacite sa teritorije na teritoriju, o čemu da razgovarate? A treba da razgovaramo o komplikovanijim pitanjima”, objasnio je Vučić.

Metju Palmer je obećao da Srbija može da računa na podršku SAD u dijalogu i evropskom putu.

“Razgovarali smo o tome gde smo sada u dijalogu i kako da krenemo napred. Nastavljamo da podržavamo dijalog ka normalizaciji Beograda i Prištine i smatramo da je važno da ovaj dijalog otvori evropski put za Srbiju i Kosovo. Želimo da se ukinu takse i omogući stranama da se vrate za pregovarački sto”.

Na pitanje kako SAD danas gledaju na NATO agresiju na Srbiju, Palmer je rekao da mu je žao zbog gubitka života, ali da je odluka o intervenciji doneta “zbog razloga koje je moguće objasniti”.

Vučić, s druge strane, smatra obrnuto – neodbranjiva je pozicija NATO-a.

Govoreći o najavljenom sastanku u Parizu koji organizuju nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron, Palmer je rekao da SAD podržavaju ono što rade njihovi partneri i saveznici.

Ali Vučić sumnja da će do tog sastanka doći.

“Mi smo za sastanak spremni, ali ne mislim da iko želi još jednom da čuje kako neko neće da ukida takse. Najvažnije je da uradimo sve sa Nemačkom i Francuskom da se sačuvaju mir i stabilnost”.♦