KOSOVO: Klinton na dvadesetogodišnjicu ulaska NATO trupa

KOSOVO: Klinton na dvadesetogodišnjicu ulaska NATO trupa

10/06/2019 Off By BERB

 

Bivši američki predsednik, Bil Klinton, ove nedelje dolazi na Kosovo i biće počasni gost. Na dvadesetogodišnjicu ulaska NATO trupa, govoriće na ceremoniji koju organizuju kosovske vlasti na trgu u Prištini.

U sredu će u 11 časova na glavnom trgu u Prištini prisustvovati ceremoniji obeležavanje dvadesetgodišnjice raspoređivanje NATO trupa na Kosovu. Održaće govor.

Kosovo 12. juna obeležava 20. godišnjicu raspoređivanja NATO trupa kao dogašaj kojim je „Kosovo oslobođeno“ od srpskih vlasti. Centralni skup se i obeležava pod nazivom „Za našu slobodu”.

Pored Klintona, dolazi i Madlejn Olbrajt, koja je u vreme kada je Klinton bio predsednik bila državni sekretar SAD-a. Očekuje da će i ona govoriti.

Ovo je četvrti put da Bil Klinton posećuje Kosovo od 1999. godine. On je počasni građanin Kosova koji se smatra najzaslužnijim za kampanju davanja nezavisnosti Kosova, a jedan trg i jedna od glavnih ulica u Prištini nose upravo ime bivšeg američkog predsednika.
Najavljeni su i dolasci nekoliko penzionisanih američkih generala među kojima su i bivši američki general i komandant NATO-a za vreme bombardovanja SR Jugoslavije Vesli Klark kao i bivši šef verifikacione misije OEBS-a na Kosovu Vilijam Voker.♦