7. jun

7. jun

07/06/2019 Off By BERB

–1933. – Rođen Slobodan Selenić, književnik, profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Romansijer, dramski pisac i teatrolog, Slobodan Selenić je književnim radom počeo da se bavi 1955. godine. Napisao je više romana i pozorišnih komada, kao i veliki broj eseja i pozorišnih kritika. Njegovi romani “Prijatelji”, “Očevi i oci” i “Ubistvo s predumišljajem” svrstali su ga među naše najčitanije pisce. Visoko mesto u srpskoj književnosti zauzeo je osobenim literarnim postupkom i smelošću da se bavi najkrupnijim i najprovokativnijim temama našeg vremena i podneblja.


1494. Portugalija i Španija u Tordesiljasu potpisale sporazum o podeli Novog sveta. Granicu odredio papa Aleksandar VI da bi sprečio sukobe kolonijalnih sila. U XVII i XVIII veku u borbu za kolonije umešali se Englezi i Holanđani, koji nisu poštovali papinu podelu.

1502. Rođen Ugo Buonkompanjo, papa Grgur XIII od 1572. do 1585. Reformisao Julijanski kalendar, koji je kasnije po njemu nazvan Gregorijanski.

1523. Posle pobede nad Dancima Gustav Vasa proglašen, kao Gustav I, za kralja Švedske. Time ukinuta Kalmarska unija koju su 1397. formirale Švedska, Danska i Norveška.

1840. – Osnivanjem pošte u Beogradu počeo redovni poštanski saobraćaj u Srbiji Istorijat srpske pošte počinje od Karađorđeve naredbe seoskim kmetovima da su “dužni svako pismo predati, dok onom ko bi se usudio ovo zadržati sledi pedeset štapova”. Posle Drugog srpskog ustanka poštu su raznosili “tatari”, koji su putovali lošim drumovima i po nekoliko dana do odredišta. Najpoznatiji među njima je bio Rista Prendić koji bi za 6 dana jahanja carigradskim drumom knezu Milošu Obrenoviću donosio najvažnije sultanove i Portine poruke. Prva glavna beogradska poštanska stanica – mezulana, nalazila se blizu Kalemegdana. Služba je bila ustrojena tako da dva puta nedeljno pošta ide u unutrašnjost Srbije, kako zvanična, tako i privatna. Pošiljke su prenošene konjima, poštanskim kočijama, a nosili su ih i poštari – pešaci. Godine 1842, zbog boljih uslova, preseljena je u kuću Nauma Ička, do kafane “Znak pitanja”. Kraj ulaza u zgradu vidno je bio istaknut grb pošte, rad slikara Uroša Kneževića. Dan osnivanja prve pošte u Beogradu, obeležava se kao Dan poštanskih radnika Srbije.

–1848. Rođen francuski postimpresionistički slikar Pol Gogen, čije je delo imalo značajan uticaj na razvoj ekspresionizma i na formiranje fovizma.


1848. Umro ruski književni kritičar i filozof Visarion Grigorjevič Bjelinski, osnivač ruske realističke estetike. Formulisao teorijsku osnovu novog pravca u ruskoj književnosti nazvanog “naturalna škola”, a kao uzor isticao Gogoljeva dela.

1861. U američkom gradu Nju Orleansu izvedena prva predstava striptiza.

1862. SAD i Velika Britanija potpisale sporazum o suzbijanju trgovine robljem.

1896. Rođen mađarski državnik Imre Nađ, premijer od 1953. do oktobra 1956, kada je u Mađarskoj izbila antikomunistička pobuna. Pobuna ugušena sovjetskom intervencijom, a Nađ uhapšen i osuđen na smrtnu kaznu koja je izvršena u junu 1958.

1905. Norveški parlament doneo odluku o raskidu unije sa Švedskom i svrgnuo sa prestola kralja Oskara I koji se protivio toj odluci. Za novog kralja izabran danski princ Karl, Hakon VII.

1917. – Rođena Edita Vajs, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu, naučni savetnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu

1920. Rođen francuski političar i publicista Žorž Marše, generalni sekretar Francuske Komunističke partije od 1972. do 1994. i, uz Enrika Berlinguera iz KP Italije i Santijaga Karilja iz KP Španije, jedan od protagonista reformi u komunističkom pokretu u Zapadnoj Evropi početkom osamdesetih godina prošlog veka.

1921. Otvoren prvi parlament Severne Irske.

1929. Ponovo uspostavljena Papska država u Rimu. Crkvena država prestala da postoji 1870. kada je s gradom Rimom postala deo ujedinjene Italije.

–1933. – Rođen Slobodan Selenić, književnik, profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Romansijer, dramski pisac i teatrolog, Slobodan Selenić je književnim radom počeo da se bavi 1955. godine. Napisao je više romana i pozorišnih komada, kao i veliki broj eseja i pozorišnih kritika. Njegovi romani “Prijatelji”, “Očevi i oci” i “Ubistvo s predumišljajem” svrstali su ga među naše najčitanije pisce. Visoko mesto u srpskoj književnosti zauzeo je osobenim literarnim postupkom i smelošću da se bavi najkrupnijim i najprovokativnijim temama našeg vremena i podneblja.


–1935. Umro srpski hemičar Sima Lozanić, prvi rektor Beogradskog univerziteta, član Srpske kraljevske akademije. Bio ministar privrede i spoljnih poslova u vladama Srbije 1894. i 1905. Izučavao razne oblasti hemije, a najvažniji njegovi radovi iz organske hemije i elektrosinteze.


1935. Umro ruski biolog Ivan Vladimirovič Mičurin, koji je metodom aklimatizacije uzgajio nove otporne vrste južnih biljaka, kao što su trešnja, kajsija, vinova loza, i tako ih proširio ka severu.

1939. Kralj Džordž VI i kraljica Elizabeta došli u posetu SAD. To je bila prva poseta britanskog monarha SAD.

1942. Okončana četvorodnevna bitka za pacifička ostrva Midvej, u kojoj su Amerikanci naneli prvi ozbiljan poraz Japancima u Drugom svetskom ratu.

1942. Počeo nemački napad na Sevastopolj.

1948. Predsednik Čehoslovačke Eduard Beneš podneo ostavku, ne želeći da potpiše novi Ustav, prema kojem komunisti preuzimaju vlast u zemlji.

1971. Sovjetski vasionski brod “Sojuz II” spojio u Zemljinoj orbiti sa svemirskom stanicom “Saljut”.

1971. – Premijerno izvedena predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta “Buba u uhu”, reditelja Ljubiše Ristića

1973. Kancelar Zapadne Nemačke Vili Brant doputovao u Izrael, u prvu posetu jednog zapadnonemačkog lidera toj zemlji.

1974. U Ivanjici puštena u rad prva zemaljska satelitska stanica u Jugoslaviji za međukontinentalne telefonske linije i TV-programe.

–1980. Umro Henri Miler, jedan od najpoznatijih američkih pisaca. Najpoznatija dela “Rakova obratnica” i “Jarčeva obratnica”, dugo zabranjivane u SAD, objavio u Parizu, gde je radio kao novinar.


1981. Izraelski avioni razorili irački nuklearni reaktor “Osirak” blizu Bagdada.

1988. U Bangladešu islam proglašen državnom religijom, a jake policijske snage stavljene u stanje pripravnosti da bi sprečile proteste protivnika te odluke.

1990. Predstavnički dom Kongresa SAD izglasao zabranu prodaje kompjutera i telekomunikacione opreme SSSR dok Moskva ne počne pregovore o nezavisnosti Litvanije.

1992. Sedam dana posle poslednjeg dogovora o prekidu vatre, borbe na bosansko-hercegovačkom ratištu nastavljene. U Sarajevu artiljerijski dueli trajali po 20 sati.

–1993. – Umro Dražen Petrović, hrvatski košarkaš, reprezentativac


1996. Vojna hunta Mjanmara donela zakon kojim je onemogućila rad Nacionalne lige za demokratiju, glavne opozicione partije pod vođstvom Aung San Su Ći, dobitnice Nobelove nagrade za mir.

1998. Jake snage MUP Srbije u Prištini rasturile proteste kosovskih Albanaca koji su 57. dan uzastopno protestovali protiv srpskih vlasti pod motom “Kosovo, najveći zatvor na svetu”.

1999. U Indoneziji održani demokratski parlamentarni izbori, prvi posle 40 godina.

2000. U Kolombu, glavnom gradu Šri Lanke, poginule 22 osobe, među njima i jedan ministar, a oko 600 povređeno, kada je bombaš-samoubica aktivirao eksploziv na proslavi Dana ratnih heroja u tom gradu.

2001. Bivši argentinski predsednik Karlos Menem stavljen u kućni pritvor zbog navodne trgovine oružjem. Šest meseci kasnije pritvor ukinut zbog nedostatka dokaza.♦