MILADIN ŠEVRLIĆ: Za protekle tri ipo godine u Srbiji je ubijeno 226 miliona pčela

MILADIN ŠEVRLIĆ: Za protekle tri ipo godine u Srbiji je ubijeno 226 miliona pčela

06/06/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Za protekle tri ipo godine u Srbiji je ubijeno 226 miliona pčela. Najnovije trovanje dogodilo se upravo u Kikindi.

Za samo jedan dan uništeno je skoro 77 miliona pčela.Toje gubitak od 25 tona meda , ili skoro pola miliona evra za samo jedan dan.

Profesor Miladin Ševarlić u svojoj narodnoj nošnji pojavio se danas pred novinarima u holu Skupštine Srbije i zatražio da se poveća broj inspektora. Oni bi na licu mesta izricati kazne seljacima koji opasnim hemikalijama prskaju svoje useve u blizini košnica, a zarani ubijanje kmaraca iz vazduha.

Pčelari su očajni i žale se da nema osiguranja košnica ni od krađe ni od prskanja. Čude se što Ministarstvo poljoprivrede ne osigura bar svoja podsticajna sredstva koje daje pčelarima.
Svetska zdravstvena organizacija već je proglasila kancerogenim i zabranila upotrebu gliposata, hemikalije koju mi na veliko u Srbiji koristimo.U svetu se upotreba ove hemkalije uveliko kažnjava. Do sada je podneseno 11.000 tužbi i pale su prve, veoma visoke kazne. Jedan čuvar škole koji je ovom kancerogenom materijom prskao travu, osuđen je da plati 280 miliona dolara, dok je jedan bračni par dobio kaznu od 2 milijarde i 55 miliona dolara. I Francuska je već zabranila ovaj totalni hebricid. U Srbiji još ništa. A upravo tim otrovom svi seljaci uništavaju travu i korov u njivama i na okućnicama.

Ševarlić je tražio danas na Odboru za poljoprivredu da raspravlja o ovoj nevolji, ali ga je njegov Odbor uputio na zaštitu čovekove okoline.
Ševarlić je na Odboru tražio da se ispita odgovornost onih koji su krivi zbog vraćanja našeg mesa izvezenog u Rusiju, a i sve češća pojava zatvaranja vodotoka za potrebe novih hidroelektrana. Kaže da je to političko pitanje, jer u narodu izaziva otpor prema vlasti.♦