EU: Šta sadrži “non paper”!?

EU: Šta sadrži “non paper”!?

07/06/2019 Off By BERB

 

Među članicama Evropske unije kruži “non-paper” u kojem se nastoji napismeno da se potvrdi da je proširenje EU na Zapadni Balkan i dalje kredibilna opcija, jvlja RSE.

Novinari te medijske kuće imali su uvid u nacrt dokumenta u kojem se, među ostalim, ukazuje da EU treba da ispuni svoju nedvosmislenu posvećenost evurointegraciji država Zapadnog Balkana, i da “ne postoji ‘plan B'” za taj region.

Navodno se pokušava pridobijanje što veće podrška za taj dokument pre ministarskog sastanka 18. juna, a inicijator nastoji da se dokument usvoji u oblku zajedničke deklaracije ministara EU.

“Non-paper” je neformalni dokument koji se uglavnom iznosi u zatvorenim pregovorima unutar institucija EU, posebno u Savetu ministara, radi postizanja dogovora o nekom spornom političkom pitanju.

Inicijativa se pojavila u vreme podele među članicama EU oko mogućeg otvaranja pristupnih pregovora s Albanijom i Severnom Makedonijom.

 

Evropska komisija je preporučila bezuslovno otvaranje pristupnih pregovora Brisela sa Skopljem i Tiranom. Prva rasprava će biti održana 18. juna i ta pitanja zahtevaju jednoglasnu odluku članica EU, ali nema zajedničkog stava koji bi potvrdio preporuku Komisije.

I predsednik Komisije Žean-Klod Junker je ovih dana priznao da za sada nema konsenzusa među članicama Unije da se odobri otvaranje pristupnih pregovora s Albanijom i Severnom Makedonijom.

Slobodna Europa je saznala da je inicijativu za “non-paper”pokrenula Poljska, a podršku je potvrdilo 13 članica Unije, uglavnom iz srednje i istočne Evrope, odnosno država koje pripadaju grupi “novijih članica” EU(Agencije).♦