NOVI SAD:„Gradimo mostove – pričamo o Evropi“,

NOVI SAD:„Gradimo mostove – pričamo o Evropi“,

03/06/2019 Off By BERB

 

Ranka Čičak

Večeras je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Novom Sadu, učestvovao na konferenciji „Gradimo mostove – pričamo o Evropi“, koju organizuje Fondacija Konrad Adenauer. Rekao je da će Evropska unija opstati jer se u njoj suviše lepo živi da bi neko mogao da rizikuje propast Evrope“.

„Važno je da Evropu stvaramo na području gde živimo i nadam se da će neko jednog dana da napravi dogovor sa kosovskim Albancima, a onda da napravimo veliku ekonomsku zonu u regionu sa jedinstvenim tržištem pa da se, kao manje ili više jedinstven partner, postavimo prema Evropi i svetu”.

Po njegovim rečima, Srbija danas korača svojim evropskim putem, nekad bržim a nekad sporijim koracima, ali uvek napred ka tome da bude uredjena i uspešna zemlja.

Vučić je još rekao da Evropu priželjkujemo očarani izlogom, a ona nas tobož ne vidi dobro. Mi na to reagujemo na dva načina, pokazujemo da smo joj dostojni ili joj se inatimo. Ako nam se nešto ne svidi, makar to bilo pitanje Kosova, istog dana okrećemo leđa Evropi i govorimo o njihovom nepravednom odnosu. Isto je i sa Evropom, dobri smo joj ako se ponašamo baš onako kako bi oni želeli“, rekao je Vučić.

Pre njega govorio je nekadašnji predsednik nemačkog Bundestaga, a sada predsednik Fondacije Konrad Adenauer Norbert Lamert. Za njega kultura je ta koja održava zajedništvo u jednom društvu, i da su zbog toga važni dogadjaji kao ovaj, jer podstiču njene predstavnike na dijalog i nova rešenja.

Ocenio je da društva u Evropi teže da se politički organizuju u vidu demokratije, a ne kao totalitarni režimi. Rekao je i da “zemlje Zapadnog Balkana pripadaju Evropi, i u njihovom je interesu da budu snažno uključene u procese EU integracija”

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, smatra da je veoma važno govoriti o evropskoj perspektivi Vojvodine i Srbije, jer je ta tema vezana za traženje odgovora na pitanje „kakvu ćemo Evropu ostaviti svojim unucima“.

Prema njegovim rečima, Vojvodina je „Evropa u malom“, i ona je kao deo Srbije domovina za više od 23 naroda.

Obratio se i ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib Po njegovom mišljenju izgradnjom mira u Evropi danas moraju baviti ne samo države i vlade, već da u tome moraju učestvovati i sektor kulture, privrede i nevladin sektor.

Konferencija u Novom Sadu okupila eminentne pisce, novinare, političare, naučnike, predstavnike verskih zajednica i mladih, koji dolaze iz čitave Evrope. Trajće do 6. juna, a prvi put se održava u zemlji koja je van EU. To je tradicionalno skup koji Fondacija Konrad Adenauer organizuje svake druge godine u različitim evropskim gradovima, a obuhvata razgovore i predavanja o današnjoj Evropi.♦