PREMIJERA BALETA “LABUDOVO JEZERO”: Virtuozna Tatjana Tatić

PREMIJERA BALETA “LABUDOVO JEZERO”: Virtuozna Tatjana Tatić

03/06/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Premijera “Labudovog jezera” Petra Iliča Čajkovskog napunila je sinoć salu Narodnog pozorišta.

Konstantin Kostjukov, koreograf i režiser priredio je čarobno veče ljubiteljima baleta ovom, šestom postavkom ovog baleta. Čak i oni koji se sećaju pedesetih godina i koreografije i režije Nine Kirsanove, kažu da je sinoćnja postavka bila bolja. Balerina Tatjana Tatić izvanrednom igrom prevazišla je Katarinu Obradović, Margot Fonten, Milicu Jovanović, Jovanku Bjegojević, koje su bile beli labudovi na ovoj sceni u proteklih 70 godina, a možda čak i Maju Pliseckaju, koja je ovde nastupala 2 puta. Pred ovom mladom balerinom je blistava karijera.

Osveženje su u ovoj postavci i kostimi čuvenog Italijana Renata Balestre. Bili su jarki i živi, iako su neki previše ličili na italijansku zastavu zbog intenzivne zelene i crvene boje. Devedesetpetogodišnji kreator pojavio se na sceni i sam zadovoljan dugotrajnim aplauzom,koji je podsećao na ovacije beogradskom baletu u njegovo zlatno vreme.

U publici su bili ministarke Zorana Mihajlović i Slavica Đukić Dejanović, predsednica Skupštine, Maja Gojković, koja je u detinjstvu bila balerina, a danas je veliki zaštitnik ove umetnosti kod nas, Srela sam i ambasadora EU Sema Fabricija i veliki broj poznatih umetnika sa srpske scene.♦