U OČEKIVANJU SEDNICE O KIM: Najavljena višednevna rasprava!

U OČEKIVANJU SEDNICE O KIM: Najavljena višednevna rasprava!

23/05/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković upravo je obavestila novinare da će joj danas Kancelarija za KiM predati izveštaj za potrebe sednice koja će se u Skupštini održati u ponedeljak.

Ovaj se izveštaj odnosi na dijalog Beograda i Prištine od 2013 do 2019. godine. Biće dostupan svim poslanicima i objavljen do početka sednice, koja će početi u 16 časova.

Pozvani su predsednik Srbije, direktor kancalarije za KiM, predsdnica vlade i svi ministri.

Prvi će se obratiti i podneti izveštaj Aleksandar Vučić:

– Upoznao me da će njegovo izlaganje biti temeljno i dugo. Trajaće onoliko koliko je potrebno. Posle toga otvara se debata, prvi reč dobijaju predsednici poslaniških grupa, a zatim svi poslanici. Ovo je važna sednica i pravo mesto za dijalog o Kosovu. Očekujem da će debata trajati nekoliko dana i rezultirati glasanjem. Aleksandar Vučić će prisustvovati svim izlaganjima. Neki iz opozicije već su najavili da neće doći zbog njega. Ako ne dođu, pokazuju da im nije važno pitanje KiM i da i je važnije pitanje REM-a i sopstvene vlasti.

Odmah posle predsednice Gojković novinarima se obratio šef poslaničke grupe Aleksandar Martinović i rekao da će njegova stranka predložoiti da se udvostruči vreme za raspravu svim poslanicima kako bi mogli da kažu svoje mišenje:

– Ova se sednica dugo očekivala, optuživali su nas da Alesandar Vučić beži od parlamenta, a pokazalo se da nisu u pravu. Ovih dana je on izložen teškim napadima. Prvo su ga optužili što je išao u Patrijaršiju, govorili da treba da ide u Parlament. Sada kažu da nije on nadležan da govori u parlamentu i da to nije posao predsdnika Republike.♦