ŠVAJCARSKA: Za Hrvate – nema posla!

ŠVAJCARSKA: Za Hrvate – nema posla!

23/05/2019 Off By BERB

 

Građani Rumunije i Bugarske od 1. juna ove godine imaće punu slobodu ulaska, zapošljavanja i otvaranja posla u Švajcarskoj

 

Kako je objavilo bugarsko ministarstvo spoljnih poslova, Bugari i Rumuni će ubuduće imati ista prava kao i ostali građani Evropske unije – osim građana Hrvatske, prenosi bugarska novinska agencija.

Hrvatska će, dakle, ostati jedina država članica EU čiji građani ne mogu da žive i rade pod Alpima, već moraju da imaju radnu dozvolu ako žele da ostanu u Švajcarskoj više od tri meseca, u skladu s kvotom koju je ova zemlja uvela, pišu mediji u Hrvatskoj.

Švajcarska nije članica EU, ali s Unijom je blisko povezana kroz niz bilateralnih sporazuma, koji joj omogućavaju da učestvuje u jedinstvenom tržištu EU iako nije članica.

Do ovoga je došlo nakon što je Švajcarsko savezno veće (vlada Švicarske konfederacije) 15. maja usvojilo odluku kojom je ukinulo kvote za bugarske i rumunske građane. Tom je odlukom izmenjena i službena Regulacija primene sporazuma između EU i Švajcarske o slobodnom kretanju osoba.

Švajcarska je, naime, kao i neke druge članice EU, uvela tranzicijski period po pitanju slobode kretanja za građane novih članica Unije. Pošto je maksimalno trajanje tranzicijskog perioda 10 godina, prema sporazumu između Švajcarske i EU, tranzicioni period je počeo 1. juna 2009., a završava 31. maja 2019.♦