SKUPŠTINSKE PITALICE: Vojislav Šešelj – da li Toma Nikolić misli da je faraon?

SKUPŠTINSKE PITALICE: Vojislav Šešelj – da li Toma Nikolić misli da je faraon?

23/05/2019 Off By BERB

 

Ranka Čičak

Skupština Srbije raspravljala je juče o izmenama Zakona o glavnom gradu, pa je to bila prilika da svi poslanici vladajuće koalicije, a i oni iz SRS, koju nazivaju lažnom opozicijom, napadnu bivše gradske vlasti, a i one iz sadašnje, koji su već bivši.

Tatjana Macura kaže da je skandal što je Beograd dozvolio da se ulica u Grockoj preimenuje u ulicu Braće Simonović:

– Ni po čemu braća Simonović ne zaslužuju da dobiju naziv ulice u bilo kojoj opštini u Beogradu, a posebno u onoj gde je spaljena kuća novinara koji ih je kritikovao.

Aleksandar Marković nabrojao je sve grehe Dragana Đilasa:
-Smanjivao je dugove grada i javnih preduzeća. Od 2013. godine uhapšeno je 44 Đilasovih saradnika .Oni su bili umešani u 8 različitih afera i napravili štetu od preko 8,5 miliona evra. Setimo se afere rekonstrukcije Bulevara kralja Aleksandra u kojoj je uhapšen tadašnji gradski menadžer i Djilasova desna ruka, zajedno sa još osam saradnika, zbog pljačke 6 miliona evra. Uhapšen je i direktor Gradske čistoće sa saradnicima, koji su uzeli 6 miliona evra za nabavku podzemnih kontejnera, pa su nestali i evri i kontejneri. Tu je i afera sa tramvajima iz Španije, koji su plaćeni tri puta više nego što su vredeli. Šteta budžetu – 53 miliona evra. Đilas je na prevaru izgradio kuću Velikog brata, dok je bio suvlasnik firme “Emošn prodakšn”. Setimo se afere Pazl grad, pa mosta na Adi, simbola lopovske vlasti Đilasa i Demokratske stranke. Beograđani još dan danas vraćaju dugove koje je napravio Đilas.

Vojislav Šešelj tražio je da se obustavi svako rušenje divlje gradnje, dok se prvo ne sruše sve kuće Tomislava Nikolića, bespravno podignute u zaštićenoj zoni na obali Save:

– Niko od vas ne sme da ruši te kuće, iako se one nalaze na izvorištima pijaće vode. Dok to ne srušite, nemate moralno pravo da rušite drugima, a skloni ste da rušite sirotinji. Vaša vlada je duboko zaglibila s Tomislavom Nikolićem.Ta uredba koju ste doneli da on ostane u državnoj palati od 800 kvadrata će biti spomenik najvišeg oblika korupcije vaše vlasti. Zamislite da američki predsednik, kada mu istekne mandat ostane da živi u Beloj kući. A kod nas može. Hoće li svaki predsednik po jednu palatu sebi da obezbeđuje? Tomislav Nikolić ostade u državnoj palati. Do kada? Dok mu traje mandat u ovom izmišljenom organu za saradnju s Rusijom i Kinom? Pa šta on tu radi? Predsednik Vučić id u Rusiju, Tomu ne vodi. Ide u Kinu, Tomu ne vodi. Šta da mu budala samo da mu kvari raspoloženje na putu? Mislite da je narod budala i ne razume te vaše postupke? Uplašili ste se da Toma Nikolić ne formira novu stranki i da vam bude konkurencija na izborima? On može samo sa Veljom Ilićem da formira Stranku običnih pijanaca, ako im Bora Đorđević ustupi ime svoje stranke iz 1990 godine. I na kraju- nikada vaše inspekcije nisu ispitale rad fondacije Dragica NNikolić.Tamo je opljačkano više od 5 miliona evra, a vi ste to propustili da ispitate. On misli da mu je sada sve dozvoljeno. Nikada niste ispitali otkud mu milion evra da podigne crkvu u svom radnom selu.Kada je video da nema naroda koji će mu doći u crkvu, jer tamo je svega 15 stanovnika,onda je odlučio da to bude manastir, pa je podmitio nekoga iz crkve da mu nađe neku kaluđericu, koja sada tamo samuje i čuva mu crkvu. Da li je crkva njegova porodična grobnica? Zamislio je da je faraon, pa mu treba faraonska grobnica.

Poslanica Tatjana Macura traži da se utvrdi nadležnost grada Beograda oko finansiranja kulture i umetnosti:

-Kako kontrolisati sredstva koja se iz budžeta prenose reprezentativnim udruženjima u kulturi? Kako da grad kontroliše da li je neko uplatio doprinose za umetnike? Mi ne znamo koja su ta reprezentativna udruženja u kulturi.To treba jasno da utvrdimo. Upravo imamo neprijatnu situaciju u vezi s Festivalom igre. Zbog toga što nije utvrđeno koliko treba plaćati ovaj festival, upravnica Aja Jung došla je u nesuglasicu s Ministarstvom kulture, koje nije isplatilo ni minimum troškova ovogodišnjeg festivala.♦