Zašto Skupština ne raspravlja o “neprijatnim” temama?

Zašto Skupština ne raspravlja o “neprijatnim” temama?

22/05/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Među stotinama predloga koje Skupština Srbije odbija da stavi na dnevni red, danas je bilo i nekoliko koji se odnose na decu, udžbenike i izvršitelje.

Vjerica Radeta i dalje je ubeđena da se deca u Srbiji kradu i preprodaju:

-Pojavili su se ovih dana dokazi da su deca kradena i prodavana iz porodilišta. roblem je u tome što je u Srbiji porodičnim zakonom praktično dozvoljena trgovina decom koja se daju na usvajanje u inostranstvo. Protiv toga smo bili i kada se zakon donosio, a sada tražimo da se izmeni ovaj član. Hraniteljske porodice i centri za socijalni rad su veliki problem.

Sve više dece se uzima od siromašnih roditelja i daje hraniteljskim porodicama.Posle se raznim kanalima, koji su uhodani, deca iz hraniteljskih porodica daju na usvajanje u inostranstvo. Centri za socijalni rad uzimaju decu od siromašnih, daju ih hraniteljskim porodicama, a onda hraniteljima za svako dete plaćaju po 30.000 dinara mesečno.

Zar taj novac ne mogu da daju pravim roditeljima dece, kako bi deca rasla u prirodnom koruženju i ne bi bila prodavana? Hraniteljske porodice, zamišljene kao humana aktivnost, pretvorile su se u kriminal.

Tomislav Ljubenović, takođe traži veću finansijsku podršku porodicama s decom:

-Zašto pravo na dečiji dodatak imaju samo prva 4 deteta? Bez obzira na red rođenja, svako dete mora biti ravnopravno tretirano.Treba prestati s finansiranjem raznih nevladinih organizacija i taj novac odvojiti za decu.

Nikola Savić tražuo je da se izmeni Zakon o udžbenicima, ali je odbijen:

-Udžbenike piše svako, izdaje svakoi svako bira koje će upotrebiti za nastavu. Glavnu reč vode izdavači iz Hrvatske i Slovenije. Ako nam Hrvati i Slovenci pišu udžbenike iz istoriije i nacionalne kulture, znamo čemu to vodi.

Sveto Perić predložio je da se stavi van snage Zakon o javnim izvršiteljima i – odbijen je.

– Ne tražim zaštitu dužnika, da oni ne izmiruju svoje obaveze, nego da posao preuzme sudski izvršitelji, kao nekada. Tako bi i izvršenje bilo pravičnije, a i humanije. Sadašnji zakon sa ovakvim izvršiocima, često dovodi do psihičkih i drugih bolesti. Oko 3 miliona građana Srbije je već pod udarom javnih izvršitelja.U ovom trenutku oko milion predmeta čeka izvršenje koje će napraviti 217 izvršitelja. Još krajem 2016 godine donesen je kodeks ponašanja izvršitelja, ali senjihova okrutnost i bahatost kažnjava samo opomenama.Mi iz SRS nećemo odustati od traženja da se zakon ukine.Upravo sakupljamo potpise za peticiju i građani rado potpisuju.

Zainteresovani su ne samo oni koji su sada pod udarom bahatih i osionih izvršilaca, već i oni koji nemaju, bar za sada, problema.♦