MINISTAR STEFANOVIĆ: NIJE NAM POSLATA INFORMACIJA O UGROŽENOSTI B92

MINISTAR STEFANOVIĆ: NIJE NAM POSLATA INFORMACIJA O UGROŽENOSTI B92

10/03/2015 Off By
Niti je TV B92 tražila mišljenje od MUP-a, niti je dostavila bilo kakve podatke o ugroženosti svojih novinara. Njihov evropski vlasnik im diktira šta treba da kažu i kakva će im biti uredjivačka politika, izjavio je ministar Nebojša Stefanović na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost

nebojša103

Ranka Čičak

MINISTAR unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović danas je, povodom otkazivanja emitovanja emisije “Reporter” na TV B92 zbog, kako je navedeno, ugroženosti novinara, izjavio da ta medijska kuća nije dostavila MUP-u informacije o postojanju bezbednosnih rizika za njene novinare.


USKORO PRED VLADOM IZMENE ZAKONA O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA

IZMENE Zakona o bezbednosti saobraćaja kojima su predviđene strožije kazne, među kojima i oduzimanje automobila kada se upravlja vozilom pod visokim stepenom dejstva alkohola, ali i preventivno delovanje u cilju spasavanja ljudskih života, uskoro će biti na Vladi Srbije, najavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. On je na sednici skupštinskog Odbora za unutrašnje poslove i odbrane rekao da je završena široka javna rasprava o izmenama i dopunama tog pravnog akta. Stefanović je podsetio da je predloženim zakonskim rešenjima predviđeno i oduzimanje automobila u slučajevima kada se upravlja pod visokim stepenom dejstva alkohola. Ministar je dodao da je MUP organizo sveobuhvatnu javnu raspravu kako bi čuo mišljenja svih zainteresovanih za tu problematiku, a posebno stručne javnosti. Prema njegovim rečima, izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja će uskoro biti upućene vladi, a potom dolaze u parlament na usvajanje. Stefanović je najavio i da će do juna biti gotov novi zakon o policiji, čiji se nacrt sada nalazi na sajtu MUP-a, a koji predviđa niz novina značajnih za sveobuhvatnu reformu policije. On je na sednici Odbora predstavio Informaciju o radu MUP za poslednja tri meseca prošle godine, koja je jednoglasno usvojena. U tom periodu MUP je zaplenio više od 1.200 kilograma raznih narkotika, među kojima, 60,3 kilograma heroina i tonu marihuane. Prema Stefanovićevim rečima, zaplena u tom periodu, u odnosu na isti vremenski interval 2013. godine, je četiri puta veća, što pokazuje da je jedan od prioriteta u radu MUP-a, od kada je ministar, borba protiv narko dilera. Stefanović je najavio još intenzivniju borbu protiv preprodavaca narkotika, kao i na zaplenama svih vrsta droge. U Izveštaju koji je ministar predstavio članovima Odbora navedeno je i da su u periodu od oktobra do decembra 2014. godine otkrivena 408 krivična dela sa elementima korupcije, zbog čega je prijavljeno 465 osoba.
Stefanović je rekao da se uglavnom radi o zloupotrebama službenog položaja, proneverama, primanju i davanju mita…, a da je među uhapšenima bilo osoba iz svih profesija. On je naveo i da je u navedonom periodu otkriveno 1.997 krivičnih dela iz oblasti privrednog kriminala, a da je prijavljeno ukupno 1.663 osobe. Prema njegovim rečima, u tom vremenskom intervalu višestruko su povećane zaplene duvana i cigareta u odnosu na isti period iz 2013. godine. Članovi Odbora iz SNS, Vladimir Ðukanović i Momir Stojanović ocenili su da je rad MUP dobar od kada ga vodi Stefanović. Ðukanović i Stojanović su pitali i za rezultate unutrašnje kontrole, vezano za rad policije na trgovini drogom, kao i kada će biti postavljen načelnik Uprave kriminalističke policije. Stefanović je odgovorio da će načelnik Uprave kriminalističke policije biti postavljen kada on i direktor policije Milorad Veljović postignu dogovor o pravoj osobi za tu značajnu funkciju, objasnivši da ne želi da se ponavljaju greške iz prošlosti, pošto se ispostavilo da neki nisu bili dorasli mestima na koja su bili imenovani. On je objasnio i da Sektor unutrašnje kontrole radi svoj posao, a potom su članovi Odbora zaključili da im za neku od narednih sednica treba dostaviti izveštaj o tom radu. Jedna od tema na sednici Odbora bilo je i nasilje u porodici, koje je, kako je rečeno, za desetak odsto povećano u odnosu na period oktobar – decembar 2013. godine.
Predsednica Odbora Marija Obradović predala je Stefanoviću više predloga nevladinih organizacija koje se bave tom tematikom za poboljšanje položaja žena. Stefanović je ponovio i da nije bilo falsifikovanja i preprodaje karata u Kraljevu uoči tehniskog susreta Srbije i Hrvatske, već da se radilo o kartama koje su unapred kupljene što nije suprotno zakonu.<


“Niti je TV B92 tražila mišljenje od MUP-a, niti je dostavila bilo kakve podatke o ugroženosti svojih novinara. Njihov evropski vlasnik im diktira šta treba da kažu i kakva će im biti uredjivačka politika. Mi ćemo nastaviti da pružamo zaštitu pojedinim novinarima jer za to postoje opravdani razlozi”, kazao je Stefanovich na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost. Ministar je uputio apel medijima da “prestanu” da pišu o načinu na koji MUP obezbeđuje štićene ličnosti u Srbiji.
“MUP ne saopštava podatke o štićenim ličnostima upravo da ne bi bila ugrožena njihova bezbednost. To važi i za novinare B92 koji se nalaze pod obezbeđenjem policije”, kazao je Stefanović.
Dodao je da država nije imala nikakav uticaj na uređivačku politiku medija u smislu zahteva za zabranu emitovanja pojedinih emisija.
Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović ocenio je da “nema smisla” da Televizija B92 “uzbunjuje javnost” tvrdnjom o postojanju pretnji za bezbednost svojih novinara, a da ne obavesti MUP. Televizija B92 saopsstila je u ponedeljak da je u dogovoru sa urednicom redakcije Insajder, Brankicom Stanković odlučila da na neodređeno vreme odloži emitovanje emisije “Reporter”, koja govori o malverzacijama u srpskom fubalu i uticaju politike na sport.<


SRBIJA

.

jankosSKUPŠTINA SRBIJE: DAN ZA POSLANIČKA PITANJA

Janko Veselinović: Pitam predsednika Vučića kakav status ima Toni Bler u našoj Vladi, da li Bler ima svog

 

 

 

sudijeSKUPŠTINA SRBIJE: PODRŽANA LISTA NOVIH SUDIJA

Janko Veselinović sednicu Skupštine je iskoristio da podseti kako je jedan od ubica koje je lane amnestirala Skupština

 

 

 

Skupstina-Srbije1SKUPŠTINA SRBIJE: KO ĆE NAS ZAŠTITITI OD HEMIKALIJA I SAČUVATI ŽIVOTNU SREDINU?

Vazduh u sedam gradskih područja u Srbiji pao je u kategoriju kvaliteta tri, što znači da je dobio

 

 

 

skupstina-srbije-SKUPŠTINA SRBIJE: ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE U SKLADU SA EU

Svi su poslanici pokazali istu zainteresovanost za zakone vezane za zdravlje i životnu sredinu. Đorđe Kosanić iz Jedinstvene