KIM: ROSU palicama i suzavcem protiv meštana Štrpca

KIM: ROSU palicama i suzavcem protiv meštana Štrpca

03/05/2019 Off By BERB

 

Pripadnici ROSU upotrebili su palice i suzavac protiv meštana opštine Štrpce, koji su pokušali da zaustave bager za izgradnju mini-hidroelektrane u mestu Obereke.

 

Kosovski mediji javljaju da je u sukobu sa kosovsko policijom povređeno dvadesetoro ljudi.

U toku je miran protest na mestu zvanom Obereke, gde je prisutna i lokalna policija i pripadnici ROSU.

Bager je juče ponovo krenuo ka mestu za izgradnju mini-hidroelektrane, ali su meštani uspeli da ga vrate bez incidenata.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije je osudila upotrebu “gole i brutalne sile” policije nad demonstrantima u opštini Štrpce.

“Podsećamo KFOR i međunarodne misije da je srpski narod u opštini Štrpce posebno ranjiv zbog činjenice da se veoma dugo nalazi u izolaciji, i da svaka demonstracija sile nad ljudima koji žive u tako teškim uslovima, ne samo da nije humana, već i izaziva opravdani revolt čitavog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji”, navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije pozivaju predstavnike međunarodne zajednice na KiM da Srbima garantuju demokratsko pravo na javno i miroljubivo izražavanje nezadovoljstva i da spreče nasilne akcije policije i njenu zloupotrebu u stvaranju atmosfere vanrednog stanja u sredinama koje većinski naseljavaju Srbi.♦