GOSTOVANJE: „Balkanski špijun“ na 26.Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci

GOSTOVANJE: „Balkanski špijun“ na 26.Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci

03/05/2019 Off By BERB

Olivera Živković

„Balkanski špijun“, Dušana Kovačevića, u režiji i dramaturgiji Tatjane Mandić Rigonat, biće izveden 5. maja u okviru Glavnog programa 26. Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci.

 

Na ovogodišnjoj manifestaciji, koja se održava od 2. do 9. maja, biće izvedeno osam predstava, koje govore o dramatičnim i teškim temama, kao i o socijalnoj i moralnoj težini današnjice. Osim „Balkanskog špijuna“, u selekciji pozorišnog kritičara Bojana Munjina, uvrštene su i predstave „Šest likova traži autora” („Kerempuh“, Zagreb), „Susret“ (Teatar EXIT, Zagreb), „Putovanje izgubljenih“ (Theater in der Josefstadt, Beč), „Sudnji dan“ i „Vrat od stakla“ (JDP, Beograd), „Luda trava“ (Pozorišna laboratorija „Sfumato“, Sofija) i „Hadersfild“ (ZKM, Zagreb).

O nagradama će odlučivati stručni žiri koji čine glumice Marija Sekelez, Doris Šarić Kukuljica iz Zagreba i Svetlana Ceca Bojković iz Beograda.
Pomenimo da Ljubomir Bandović tumači lik Ilije Čvorovića, njegovu suprugu Danicu Čvorović, Nela Mihailović, sestru bliznakinju igra Dušanka Glid Stojanović, ćerku Sonju, Katarina Marković a podstanara Petara Jakovljevića – Milutin Milošević. Radio-spikerka je Vanja Milačić.

U filmskim scenama pojavljuju se Boris Komnenić, Branko Vidaković, Vjera Mujović, Olja Bećković, Aleksandra Kolarov, Dunja Kostić i Nemanja Konstantinović. Kompozitor je Irena Popović Dragović, scenografiju je uradio Branko Hojnik, kostime Ivana Vasić, a scenski pokret Anđelija Todorović.

U predstavi učestvuju i muzičari Vladimir Gurbaj Elio Rigonat, Ivan Mirković i Relja Derbogosijan.

Na marginama festivala, o daljoj saradni Riječkog i Beogradskog pozorišta razgovaraće upravnice Marina Blažević i Ivana Vujić Kominac.♦