Kosovo: Berlin sprema dvostruki suverenitet!?

Kosovo: Berlin sprema dvostruki suverenitet!?

17/04/2019 Off By BERB

 

Kosovski dnevnik Gazeta Express piše da će se Francuska i Nemačka pojaviti 29. aprila sa planom za sporazum između Kosova i Srbije. Donekle bi, navodi list, zadovoljio zahteve Beograda, a što ne uključuje podelu.

 

“Već nekoliko nedelja Kosovo prolazi kroz situaciju koju bismo, ukoliko bismo se koristili jezikom meteorologa, mogli to da nazovemo „vedrim, ali nestabilnim vremenom“, navodi Gazeta i dodaje da je “malo verovatno deluje da je zaboravljen sav zastoj u poslednje dve godine zbog pitanja podele Kosova i promene granica. Još manje deluje uverljivo da su carinske dažbine koje je nametnula vlada blokirale sve, uključujući i američki interes da se ovaj problem reši…”

Izvori Gazeta Express navode da će se na sastanku, koji se očekuje u Berlinu krajem ovog meseca, i na kojem će prisustvovati nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron, za Kosovo i Srbiju predstaviti konačni sporazum.

„Ako je tačno ono što je rečeno o ovom planu, mnogi će tražiti plan za teritorijalnu podelu“, rekao je dobro obavešteni izvor za Gazeta Express.

„Govorimo o dvostrukom suverenitetu, Kosovo će zadržati teritorijalni integritet, ali Srbija ima neku vrstu suvereniteta nad kosovskim Srbima i srpskim crkvama“, rekao je izvor.

Prema njegovim rečima, da ne bi zvučalo veoma agresivno, moguće je da će Kosovo preneti deo svog suvereniteta na Brisel, a potom i na Srbiju.

„Pomenuti su razni slučajevi širom sveta kao način da se prilagode i Srbiji i Kosovu, ali stvari neće biti tako jednostavne“, rekao je on, dodajući da Haradinajevo učešće u Berlinu samo pogoršava celu situaciju(Kossev).♦