Svetski dan igre – 29. aprila u čast Žan – Žorža Novera

Svetski dan igre – 29. aprila u čast Žan – Žorža Novera

17/04/2019 Off By BERB

 

Međunarodni pozorišni institut u okviru UNESCO-a je 1982. godine i ove godine, 29. aprila, obeležiće Svetski dan igre. Proslavlja se širom planete na dan rođenja Žan-Žorža Novera (1727-1810), utemeljivača savremene igre.

 

Ideja poruke koja se šalje povodom Svetskog dana igre, je da slavi umetničku igru i njenu univerzalnost koja prevazilazi političke, kulturne i nacionalne granice, spajajući ljude kroz svima razumljiv jezik. Svake godine po jedan poznat igrač ili koreograf šalje poruku koja kruži svetom. Njega zajednički biraju predstavnici Svetske alijanse umetničke igre, sa svih pet kontinenata na kojima deluje ova organizacija. Tako su ovu poruku između ostalih slali Moris Bežar, Robert Džofri, Mats Ek, Jirži Kilijan, Hans van Manen, Akram Kan, Israel Galvan, Saša Valc, Sidi Larbi Šerkauji, Hulio Boka, Murad Merzuki, Ohad Naharin… Za autora poruke za 2019. godinu, izabrana je , istaknuta igračica, koreografkinja i pedagog iz Egipta.

Karima Mansur

 

Na inicijativu evropskog ogranka Svetske alijanse za umetničku igru pri UNESCO-u (WDA ITI UNESCO), ove godine će Beograd biti jedan od gradova koji će poslati poruku svetu za Dan igre.

Beogradski festival igre i Nacionalna fondacija za umetničku igru organizovali su tokom 2018 i 2019 godine, brojne majstorske kurseve i rad na koreografskom materijalu Sabrine Bosko, pedagoga Baletske akademije iz Rima. Zajednički projekat Nacionalne fondacije za umetničku igru i Baletske akademije iz Rima, predstaviće se celovečernjom predstavom, i to 29. aprila, sa početkom u 19 časova. U pitanju je komad “La Vie Parisienne” u izvođenju mladih igrača, učenika italijanskih i srpskih baletskih škola, uzrasta od 10 do 16 godina. Posebni gosti ove predstave su prvaci Baleta Narodnog pozorišta iz Beograda, Ana Pavlović i Jovan Veselinović. Kostime potpisuje Mima Madžarac, a asistent koreografa je Marija Janković. “La Vie Parisienne” se izvodi na pjaceti Sava Promenade, a ulaz je besplatan.♦