Poslanici Bundestaga u Prištini: Odlučno protiv promene granica

Poslanici Bundestaga u Prištini: Odlučno protiv promene granica

01/04/2019 Off By BERB

 

Poslanici Kristian Šmit iz Hrišćansko-socijalne unije Bavarske (CSU) i Peter Bajer iz Hrišćansko-demokratske unije (CDU) sastali su se sa premijerom Kosova, Ramušom Haradinajem.

 

Nakon sastanka Peter Bajer(CDU) je izjavio da je Nemačka apsolutno protiv ideje o razmeni teritorije a Šmit je rekao da se problemi koji postoje ne mogu rešiti stvaranjem novih problema.
“Onaj koji smatra da se ovom idejom može da reši problem, treba da zna da će ta ideja stvoriti mnoge probleme ne samo na Kosovu, već i u regionu”, rekao je Šmit.

I Haradinaj je podržao izjavu da se problemi ne mogu rešiti stvaranjem novih problema, dodajući da je stav Nemačke jasan i po pitanju suspendovanja takse koju je Vlada Kosova uvela Srbiji. Bajer je rekao i da pitanje takse neće ostati zauvek i da je to “pitanje vremena”. Premijer Kosova Ramush Haradinaj je u nedavnom intervjuu za Radio Slobodna Evropa odbacio opciju teritorijalne razmene ili podele Kosova, a kako bi Srbija priznala Kosovo.

“Ta diskusija je neko vreme bila ozbiljna. Ne mogu da potvrdim od koga i kako, ali u određenom trenutku ta opcija je predstavljena i najveća greška je bila kada su međunarodna zajednica i regionalni lideri tu opciju ostavili u opticaj. Napuštanje dijaloga o normalizaciji odnosa u zamenu za dijalog o teritoriji ili granicama je skoro povratak u prošlost. Ko god je pomogao tu agendu, taj nije uradio dobro regionalnom miru i šire“, kazao je Haradinaj.

Dijalog je inače zapao u novu krizu, nakon što je Vlada Kosova uvela taksu od 100 odsto ​na robu iz Srbije i BiH. Evropska unija i ostali saveznici pozvali su Kosovo da suspenduje odluku kako bi se dala šansa nastavku dijaloga sa Srbijom i postizanju konačnog sporazuma. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da se Srbija neće vratiti za pregovarački sto sve dok Kosovo ne ukine taksu koja je uvedena krajem novembra prošle godine. Haradinaj je izjavio , međutim, u intervjuu za RSE ponovio da je Kosovo spremno za dijalog sa Srbijom, ali da se taj proces ne treba povezivati sa taksom(RSE).♦