Počeo (elektronski) upis u prvi razred

Počeo (elektronski) upis u prvi razred

01/04/2019 Off By BERB

 

Ranka Čičak

Počeo je upis u osnovnu školu i danas je na novi, elektronski način u prvi razred upisano 1.000 đaka.

 

Prezentaciji elektronskog upisa u osnovnoj školi “Jovan Dučić” prisustvovala je i premijerka Ana Brnabić sa nekoliko ministara i direktorom kancelarije za elektronsku upravu, Mihajlom Jovanovićem. Posetila je i čas informatike šestog razreda, na kome deca uče programski jezik Python.Rekla je da uživa u ovom uspehu i podsetila na vreme kada su roditelji za upis dece vadili na šalterima desetine papira i gubili vreme i novac:
– Za mene je ovo demokratizacija društva. Javna uprava gubi vlast i prelazi u službu građana. Sledeći posao nam je da napravimo jedinstveni sistem prosvete. Svi podaci o deci, od upisa u skolu, do završetka studija, biti će na jednom mestu.Tako ćemo imati sve podatke od školovanja, do zapošljavanja, znaćemo da li školujemo potrebne kadrove i za koliko vremena se vraća novac uložen u obrazovanje.
Elektronski upis roditeljima štedi vađenje dva dokumenta. Već dogodine za upis prvaka ne treba ništa osim jednog klika na kompjuteru. Elektronski će se dobijati i datumi rođenja i potvrde o završenom predškolskom periodu.
Ministar pbrazovanja, Mladen Šarcević, rekao je da sve škole imaju pristup aplikaciji za elektronski upis i dovoljno jake internet signale.Tako se od danas, u svih 1229 škola u Srbiji đaci prvaci upisuju elektronski.To će uštedeti 50 milioona dinara.♦