Šimanovci umesto Holivuda!

Šimanovci umesto Holivuda!

01/04/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Premijerka Ana Brnabić obišla je danas filmski studio u Šimanovcima, gde se snima druga sezona popularne američke serije The Outpost. Razgovarala je sa glumcima i autorima.

 

Ovo je prvi put da neka filmska ili tv produkcija u celosti proizvodi svoj sadržaj u Srbiji, uključujući i post produkciju – montažu, obradu zvuka, vizuelne efekte.
Ana nam je posle razgledanja snimanja i filmskog grada, rekla da je zadovoljna što se Srbija vratila među najpoželjnije lokacije za snimanje stranih filmova:
-Od 2015 godine na ovamo, usvojili smo set podsticaja za filmsku industriju. I pre je Srbija bila privlačna destinacija, ali sada je još konkurentnija. Čuli ste kako hvale naše ljude, od zidara do tesara i drugih zanatlija i stručnjaka. Imamo vredne ljude i lepe lokacije. Ova ekipa obišla je lokacije u Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, ali izabrala je Srbiju zbog kvaliteta naših stručnjaka, ali i zbog podsticaja. Ova investicija Srbiji donosi 5 miliona evra za samo 8 meseci.Zaposleno je 300 naših ljudi. Korisna je i za kulturni turizam. Ljudi vole da putuju u zemlje gde se snimaju filmovi i serije.To je dobro i za našu kluturnu diplomatiju.
Premijerka kaže da smo od 2015 godine za razne podsticaje u filmskoj industriji uložili oko 13,5 miliona evra.To nam je donelo prihode od 80 miliona evra, a indirektno – čitavih 240 miliona. Prihodi od stranih produkcija idu direktno u Filmski centar Srbije.Tako je on danas 50 puta bogatiji nego pre 6 godina.♦