LSV primećuje: Za beogradsku gondolu 3,7 puta više para nego za ceo Fond lokalnih samouprava

LSV primećuje: Za beogradsku gondolu 3,7 puta više para nego za ceo Fond lokalnih samouprava

25/03/2019 Off By BERB

 

Marko Lutkić (LSV)

Liga socijaldemokrata Vojvodine već godinama ukazuje na pogubne posledice centralizacije koja vlada u našoj zemlji.

 

Razlika u razvijenosti Beograda i drugih sredina sve je veća. To za posledicu ima drastičan pad broja stanovnika delova zemlje koji nisu grad Beograd. Pojedini krajevi su, bukvalno, opusteli.

Nažalost, apeli ne nailaze na bilo kakvo razumevanje vladajućih krugova.

Jedna od slika u nizu primera katastrofalnog odnosa prema gradovima i opštinama u Srbiji je i vest da je za Fond za lokalne samouprave ove godine namenjeno oko 489 miliona dinara.

Gradovi i opštine iz ovog Fonda mogu finansirati izgradnju infrastrukture, uvođenje e-uprave, te organizaciju kulturnih, turističkih i sportskih manifestacija.

Valja naglasiti da u Srbiji postoji 174 jedinica lokalne samouprave.

Sa druge strane, mediji su izvestili da će izgradnja famozne gondole u Beogradu, koja bi povezivala Kalemgdan i Ušće, koštati 1,8 milijardi dinara. Dakle, samo za jedan projekat u Beogradu opredeljeno je 3,7 puta više sredstava nego za celokupan Fond za lokalne samouprave.

Još je tragičnije ako se uporede iznosi sredstava koji su opredeljeni za izgradnju muzičke fontane na Slaviji i novogodišnje ukrašavanje Beograda 2018. godine. Ukupno je za ova dva projekta utrošeno preko 500 miliona dinara. Dakle, više od sredstava koja se nalaze u Fondu za sve lokalne samouprave u Srbiji.

Novogodišnji ukrasi na ulicama Beograda, očito, imaju prednost nad problemima u Srbobranu, Irigu, Negotinu ili Kraljevu.

LSV smatra da je ovakav odnos prema krajevima Srbije, koji nisu grad Beograd, krajnje sramotan.

Podsećamo predstavnike vlasti da oni imaju obavezu poštovanja Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, koju je Narodna skupština Republike Srbije ratifikovala još 2007. godine.

Povelja kaže da su lokalne vlasti jedna od glavnih osnova demokratskog sistema.

Na predstavnicima vlasti je da sami procene na koji način se oni ophode prema toj osnovi.♦