Svet u Beogradu: Počeo Festival igre

Svet u Beogradu: Počeo Festival igre

25/03/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Prva dama srpske kulture, Aja Jung, sinoć je ponovo napunila veliku dvoranu Sava Centra. Ministar kulture,Vladan Vukosavljević, ponovo nije došao. Poslao je državnog sekretara i izgovorio se da ide u Niš.

 


Zamenik gradonačelnika, Goran Vesić izabrao je da dođe u Sava centar. Na otvaranju festivala bilo je sinoć i 10 ambasadora.U pauzi i na prijemu predstavnici zemalja od kojih su nas neke bombardovale, sa žaljenjem su pričali o 1999 godini i osuđivali bombardovanje. Spruga americkog ambasadora, Nevenka Skot rekla mi je da ona i njen muž nisu ni znali o bivšim ambaadorima SAD u Beogradu detalje koje mi pamtimo.


Festival je počeo izvanrednim nastupom Holandskog teatra igre.Teatar je nastao 1959 godine, kada je 22 igrača napustilo Holandski nacionalni balet ipočelo da igra drukčiji repertoar.Danas je to najpoznatiji teatar na svetu.Njegova starija grupa ima 28 igrača između 23 i 40 godina, a mlađa ima 16 igrača od 16 do 23 godine.

Večeras u Pozorištu na Terazijama nastupa Tie Break, balet iz Liona.Pošto je pozorište manje od Sava centra, a interes veliki, održaće se dve predstave, u 17 i u 21 sat.♦