Skupština Srbije: Rasprava o autonomiji i finansiranju Vojvodine

Skupština Srbije: Rasprava o autonomiji i finansiranju Vojvodine

20/03/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Nenad Čanak obrazložio je danas predloge Zakona o finansiranju Vojvodine i Rezolucije o Vojvodini. Ozbiljno je uplašio sve one koji se sećaju vladavine autonomaša pre usvajanja amandmana na Ustav od 1974. godine.

 

Zapretio je Srbiji da će imati problema na vratima Evrope, ako ponovo ne promeni Ustav i da Vojvodini potpunu nezavisnost. Kaže da su sve firme uništene, osim Vojvodina šuma i Voda Vojvodine:
-Dok je bilo autonomije, svaki policajac u Vojvodini imao je 40 posto veću platu nego njegov kolega južno od Save i Dunava. Bilo je bolje zdravstvo, PIO fond je bolje funkcionisao nego onaj u Srbiji. Vojvodina je stalno devastirana. Još od 1945 do 1951 godine iz nje izneseno 59 industrijskih preduzeća, centrala, fabrika,štamparija, livnica… Srpski vrh marginalizovao je Vojvodinu. Pritisak da se smanjuje njena autonomija se nastavlja.Tito je sprečio dalje pritiske. Ali, nakon njegove smrti, Memorandum SANU žestoko se okomio na vojvođansku autonomiju. Novo, centralističko rukovodstvo Srbije na čelu sa Slobodanom Miloševićem, krenulo je u leto 1988 u medijsku kampanju protiv pokrajinskih autonomija Vojvodine i Kosova. Konačni čin odigrao se u martu 1989, kada su usvojeni amandmani na Ustav Srbije, kada je autonomija dveju pokrajina prestala da postoji. Smenjeno je pokrajinsko rukovodstvo i usledila je najtemeljnija čistka u istoriji Vojvodine. Posle antibirokratske revolucije smenjeno je 40.000 političkih funkcionera, sudija, direktora, šefova policije, visokih državnih funkcionera, novinara, kulturnih radnika. Ni jedan urednik informativnih kuća nije ostao na svom mestu, smenjene su čitave redakcije.U privredi je smenjeno sto posto rukovodećeg kadra, direktori Pošte, Železnice, Naftagasa, svih pet banaka. Nakon raspada Jugoslavije i ratova 1991, izmenjena je nacionalna struktura stanovništva, naročito u Sremu. Nesrpsko stanovništvo iseljavalo se pod batinama i pretnjama. Naseljeno je srpsko stanovništvo iz Hrvatske i BiH. Vojvodina je od razvijenog , pretvorena u nerazvijeni region Srbije. Posle demokratskih promena 2.000 godine Vojvodina je ponovo dobila pravo na svoje simbole, zastavu i grb. Uvećana su joj dotadašnja ovlašćenja i dozvoljeno joj da raspolaže svojom imovinom. Ali Srbija je 2012 godine sve te beneficije osporila odlukom Ustavnog suda.
Najoštrije se Čanku suprotstavio Vojislav Šešelj:



-Mi radikali hoćemo da ukinemo autonomiju Vojvodine. Pozvaćemo narod da izađe na izbore i sam odluči o Vojvodini .Tamo živi 70 posto Srba. Sta oni dobijaju autonomijom? Umesto jedne, dobijaju 2 birokratije – u Beogradu i Novom Sadu. Treba to izdržati. Šta Mađarima znači autonomija? Ništa. Oni su u većini u 5 opština. Mi radikali želimo da opštine i gradovi dobiju šira ovlašćenja.Da imamo jednu državu, jedan državni centar, jednu vojsku i policiju. Ovako se narod zamajava.



Dušan Bajatović takođe smatra da separatistički projekti više nemaju nikakve šanse i ponosan je na događaje iz 1988 godine koji su Vojvodinu vratili u okrilje Srbije.