SAD upozorile Kosovo: Ukinite takse – slede sankcije!

SAD upozorile Kosovo: Ukinite takse – slede sankcije!

13/02/2019 Off By BERB

Trojica visokih kosovskih zvaničnika, Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji primili su oštro pismo SAD, sa zahtevom za ukidanje takse na srpske proizvode, prenose prištinski mediji.

 

Pismo su potpisala trojica visokih američkih zvaničnika Bijele kuće, State departmenta i ministarstva odbrane, Matthew Palmer, Laura Cooper i John Erath.

Oni su naveli da su potezi Prištine, među kojima ističu takse, onemogućile SAD da nastave saradnju sa kosovskim vlastima “na velikom broju ciljeva”.

Nakon što Priština nije poslušala zahtjev SAD da se ukinu takse, Vashington je, ističe se, odlučio da preduzme korake, a prvi je bio otkazivanje posjete generala Ora iz Ohaja.

“Pažljivo ćemo razmotriti druge aspekte naše saradnje i preispitati da li i oni mogu da budu umanjeni”, pišu američki zvaničnici.

U pismu se poziva na poštovanje žrtvovanja američke države i američkih vojnika za Kosovo.

“Hiljade američkih diplomata i vojnika je bilo lično angažovano u pokušajima da se izgradi budućnost za Kosovo. Neverovatno je da posle svega što smo zajedno uradili, Kosovo tako olako shvata naše prijateljstvo da ignoriše naš savjet”, navodi se u pismu.

Lideri u Prištini su upozoreni da će, ako ne ukinu taksu, uslijediti šire “sankcije”.

Ističe se da Sjedinjene Države nastavljaju da se zalažu za postizanje sveobuhvatnog sporazuma sa Beogradom, koji će odgovarati obema stranama.

“Naša namera je da vidimo da se Srbija, ali i Kosovo, ponašaju odgovorno kako bi se ponovo uspostavio dijalog, Prvi korak na ovom putu mora da bude ukidanje taksi. Dok to ne učinite, mi ne možemo da vratimo nađe odnose na pređašnji nivo”, zaključuje se u pismu (Agencije).♦