Haradinaj: “Mogerinijeva je neprijatelj moje zemlje”

Haradinaj: “Mogerinijeva je neprijatelj moje zemlje”

13/02/2019 Off By BERB

 

Ramuš Haradinaj oštro je reagirao na izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga

Stoltenberg je rekao da bez dozvole Kfora lokalne bezbednosne snage ne mogu na sever Kosova, a Haradinaj je odgovorio da “ne postoji sever i jug, već samo celovito Kosovo”.

“Ponudili smo NATO-u novi protokol, nema više severa i juga, već samo celovito Kosovo… Kosovo nije zainteresovano za stvaranje doktrine sa vojskom protiv svog naroda…”, rekao je Haradinaj nakon sednice prištinske vlade, piše portal “Lajmi”.

Na samitu ministara odbrane NATO razgovarano je i o kosovskim bezbednosnim snagama, a generalni sekretar Stoltenberg je rekao da su neki saveznici NATO razočarani odlukom vlade u Prištini o uvođenju taksi na robu iz Srbije i BiH.

Stoltenberg je, također, tražio da se poštuje Briselski sporazum i istakao da lokalne snage bezbednosti ne mogu da ulaze na sever Kosova bez dozvole komande Kfora.

Haradijan je izjavio da Federiku Mogerini, visoku predstavnicu EU zaduženu za spoljnu politiku i bezbednost, svrstava na listu “neprijatelja” Kosova”, zbog njene pozicije u dijalogu sa Beogradom.

-Uspjeh Kosova nije povezan sa Mogerinijevom dinamikom, niti sa agendom dijaloga… Niko ne može biti više beskoristan za Kosovo od Mogerinijeve. To je skrenulo diskusiju, jer umesto da govori o sporazumu sa Srbijom o priznavanju, ona je govorila o teritorijama i granicama. Ona je neprijatelj moje zemlje, rekao je Haradinaj za albanski sajt “Koha jone”.♦