Florijan Biber: Kosovo glavni razlog što EK „gleda kroz prste“ Vučiću

Florijan Biber: Kosovo glavni razlog što EK „gleda kroz prste“ Vučiću

11/02/2019 Off By BERB

 

U Srbiji „rastu tenzije i strah“, izjavio je u intervjuu FoNetu profesor Univerziteta u Gracu Florijan Biber, koji u građanskim protestima vidi „početak oslobađanja ljudi“, ali tvrdi da je Kosovo glavni razlog što Evropska komisija „gleda kroz prste“ predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, jer u EU i „dalje postoji nada da će on taj problem rešiti“.

 

Biber je, konstatovao da su protesti građana širom Srbije, za deo članica EU „problem, pošto skreću pažnju sa rešavanja kosovskog pitanja, što je prioritet“.

S druge strane, ni srpska opozicija ne predstavlja validnu alternativu za EU zbog svojih nejasnih stavova prema EU i konzervativnijem stavu prema pitanju rešavanja Kosova i Metohije.

Ukoliko EU nije prvi cilj opozicije i ukoliko ona nije spremna da rešava kosovsko pitanje, te je na tom planu konzervativnija i strožija od vlasti, poručio je Biber, „biće im veoma teško da privuku pažnju i osvoje podršku EU“.

EU je danas drugačija nego ranije i Vučić, „iako je njegova istorija poznata“, u vreme dolaska na vlast jasno je rekao da želi da ide u Uniju, „što sada nije slučaj sa opozicijom“, upozorava ovaj profesor.

Zato što je EU drugačija i brine više o deklarisanoj orijentaciji nego o realnom stanju vladavine prava ili privrženosti vrednostima EU, ona danas ne ignoriše samo opoziciju i građanske proteste, već i opšte stanje sloboda u Srbiji. Ipak, to ne znači da nisu upoznati sa situacijom. Diplomate u EU su svesne šta se dešava u Srbiji na planu demokratije i vladavine prava, to za njih nije nikakva tajna, ali je pitanje političke volje da te podatke koriste javno, smatra Biber(Kossev).