Makedonija: Nema potpune dvojezičnosti

Makedonija: Nema potpune dvojezičnosti

18/01/2019 Off By BERB

 

Zakon o upotrebi jezika u Makedoniji ne uvodi potpunu dvojezičnost na celoj teritoriji niti u javnoj upravi, saopštila je makedonska vlada.

 

Ta reakcija je usledila posle optužbi opozicije da je država postala dvonacionalna zbog stupanja na snagu ovog zakona, prenose skopski mediji. Takođe, vlada je naglasila da u opštinama gde manjinske zajednice nisu zastupljene sa više od 20 odsto građana neće ni biti primene zakona, niti novih zapošljavanja.

Zakon o jezicima stupio je na snagu prošle sedmice, nakon što je objavljen u Službenom glasniku, potpisao ga je predsednik skupštine, ali ne i predsednik države, kako nalažu makedonski zakoni.

Predsednik Žorgo Ivanov je odbio da potpiše ukaz o stupanju na snagu ovog zakona obrazlažući svoju odluku da je zakon u suprotnosti sa Ustavom Makedonije.

Najviše negodovanja se pojavilo zbog činjenice da je albanska manjinska zajednica u Makedoniji jedina manjina koja je u ukupnom broju stanovništva zastupljena sa 20 i više odsto.

Makedonska opozicija smatra da se ovim zakonom omogućava Albancima da na celoj teritoriji Makedonije koriste usluge na albanskom jeziku, iako je njihova zastupljenost sa 20 i više odsto prisutna samo u severozapadnim delovima države.♦