Svetski mediji o poseti Putina: Srbija jedino preostalo savezništvo Rusije na Balkanu

Svetski mediji o poseti Putina: Srbija jedino preostalo savezništvo Rusije na Balkanu

18/01/2019 Off By BERB

 

Posetu predsednika Vladimira Putina pratili su mnogi svetski mediji. Uglavno primećuju da je to bio pokušaj da učvrsti jedino preostalo savezništvo Rusije na Balkanu.

 

BBC piše da je ruski predsednik predvodio visoku delegaciju u poseti Srbiji s ciljem da učvrsti saradnju sa zemljom koja pokušava da postane članica EU. Podseća da je Putin uoči dolaska u Beograd optužio pojedine zapadne zemlje za “destabilizaciju” Balkana.

“Bloomberg” navodi da je Putin dočekan kao heroj dok Srbija pokušava da dobije dodatnu snagu u rešavanju kosovskog pitanja.

“Guardijan” piše da je Putin ukazao predsedniku Srbije Alkesandru Vučiću najveću državničku počast u nadi da će učvrstiti jedan od malobrojnih bilateralnih odnosa koje Rusija ima u Evropi i pojačati uticaj Moskve na Balkanu.

Agencija AP prenosi da je Putinu upriličen raskošan doček i da ruski predsednik ovom posetom iskazuje podršku “populističkom lideru ove balkanske zemlje i njegovoj promoskovskoj politici”.

Agencija podsjeća da Srbija održava bliske veze sa slavenskim saveznikom Rusijom iako formalno želi da postane članica EU.

Putin boravi u Beogradu u veoma simboličnoj poseti kako bi naglasio “srpsko-rusko prijateljstvo”, piše danas francuski portal Kurije de Balkan (Le Courrier des Balkans) uz ocenu da do posete dolazi u trenutku kada je Putin osporovan na međunarodnoj sceni a srpski predsednik Aleksandar Vučić suočen s velikim talasom protesta.

Portal dodaje da ostaje jedno otvoreno pitanje a to je stav Moskve o Kosovu.

“U interesu je Rusije da nastavi da ne podržava nezavisnost Kosova i da zadrži status quo ili zamrznuti konflikt, kako bi opravdala sopstvenu politiku na Krimu i u Ukrajini”, navodi portal dodajući da bi možda Putin mogao da prihvati i ranije pomenutu razmenu teritorije jer bi mu taj presedan omogućio širenje uticaja, ukoliko bi Republika Srpska želela da napusti BiH.

Istoričar i stručnjak za srpsko-ruske odnose Milivoj Bešlin ocenio je za francuski portal da je današnja poseta dobra propaganda i za Putina i Vučića. Bešlin smatra da Putin nema mnogo destinacija u kojima je dobrodošao zbog zapadnih sankcija i na taj način želi da pokaže uticaj na Balkanu. Vučiću je s druge strane potrebno da jača poziciju u posljednoj fazi pregovora za rješavanje pitanja Kosova.

Putinova poseta Beogradu ima pre svega politički značaj i treba da da odgovor na principijelno pitanje: da li je Srbija spremna da bude ključni saveznik Moskve u regionu ili će nastaviti zbližavanje sa EU i NATO, balansirajući između Zapada i Rusije, ocjenjuje moskovski dnevnik Komersant.

List piše da predsednik Srbije Aleksandar Vučić u posljednje vreme aktivno gura ideju o razgraničenju sa Prištinom, kao uslov za normalizaciju odnosa, bez čega je nemoguća integracija Srbije u EU.


otpevao Kaljinku: ministar Ivica Dačić

 


“Moskva je skeptična prema sporazmu Srbije i Kosova, što želi EU, strahujući da će postati protektorat NATO-a. U Moskvi ne žure ni da podrže ideju o novom razgraničenju, smatrajući da će Beograd time faktički priznati Kosovo. Tako da i posle današnjijh razgovora o kosovskoj problematici, njihovo tumačenje može biti potpuno različito, kao što je bilo posle oktobarskog susreta u Moskvi”, piše list.

Nesuglasice između Moskve i Beograda postoje i o još jednom principijelnom pitanju, piše list i navodi da je reč o humanitarnom centru u Nišu.

Nezadovoljstvo Moskve izaziva i to što je Srbija, koju Moskva smatra “ključnim saveznikom na Balkanu”, preduzela posljednjih godina niz koraka prema NATO, dodaje Komersant (Agencije).♦