Zoran Đorđević: uspešna godina Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Zoran Đorđević: uspešna godina Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

24/12/2018 Off By BERB

Ranka Čičak

Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja danas je na konferenciji za novinare ocenio ovogodišnji rad ovog Ministarstva uspšnim. Sledeća će godina biti još bolja jer se donose novi zakoni i dovršavaju poslovi koje je Ministarstvo započelo ove godine.

Uveden je SOS nacionalni telefon. Ministarstvo je za sada jedino koje sva radna mesta ima formirana po kompetencijama. Stari su radnici zamenjeni mladim. Uveden je sajt prilagođen osobama sa invaliditetom. Nelegalnim firmamam je odzvonilo jer su vidljive na sajtu Ministarstva pa idu na “crnu listu”. To znači da neće imati prava da apliciraju na konkursima za razne poslove.
Ministar kaže da mu je dragocena kritika Ekonomskog saveta i da je prihvatio sve njegove primedbe. Aplikacija za osobe sa invaliditetom pokriva samo Beograd ali se širi na celu zemlju. Beograd je za sada prvi grad u regionu koji je potpuno pokriven zvučnom signalizacijom na semaforima.
Ministarstvo je trideset miliona dobilo od Vlade i odmah uplatilo za renoviranje dečjeg odmarališta Crvenog krsta u Baočićima u Crnoj Gori.
Zahvalio se meni što sam animirala potrebu za ovim parama, pa je predsednik Vučić podržao ovu ideju i preporučio je ministru finasija Siniši Malom. Tako će Baošići primiti ove godine u renoviranoj zgradi više dece nego do sada.
Druga dobra vest je što će i dogodine penzije biti povećane, a i što se u PIO fond sliva konačno više para od privatnih firmi nego iz budžeta države. I radnici sve više uplaćuju u PIO fond sami, tako da je ove godine njih skoro 90 hiljada uplatilo svoje buduće penzije. Đorđević je pohvalio privrednu reformu Aleksandra Vučića koja je omogućila da se zemlja izvuče iz krize, pa ima novaca i za penzije, a i za nova radna mesta. Nezaposlenost je nešto veća od 11 posto.
Budžet Ministarstva je 43,2 posto ukupnog srpskog budžeta.

Na naše pitanje koju bi zemlju čovek, koji dolazi iz daleka, izabrao u našem regionu za najbolje življenje, Đorđević je odgovorio – Srbiju:
– Prva stvar koja je čoveku potrebna je novac. Od 2014. godine, posle svih nevolja koje smo prošli, Srbija beleži finansijski rast i to svi vide. Drugo administraciju smo sveli na minimum i sve se rešava digitalno. Treće mi smo zemlja sa najboljim društvenim životom na svetu. Ovde može da se popriča, nađe prijatelj. Mada zapadne zemlje imaju ona prva dva postulata, ali ovaj treći nemaju. Zato i dolaze da se provedu i odmore kod nas.♦