Svečanost povodom Dana Ratnog vazduhoplovstva i protiv vazduhoplovne odbrane

Svečanost povodom Dana Ratnog vazduhoplovstva i protiv vazduhoplovne odbrane

24/12/2018 Off By BERB

Ranka Čičak

NA današnji dan, 24. decembra 1914. godine formirana je prva vazduhoplovna komanda srpske vojske u Nišu. Srbija je bila među prvih petnaest zemalja u svetu koje su uvele ratno vazduhoplovstvo. Na proslavi ovog datuma ministar Aleksandar Vulin rekao je da je ova godina obeležana kao godina u kojoj je spašena vazduhoplovna odbrana od sigurne propasti:

– Vratili smo poverenje nacije i voske u naše vazduhoplovstvo. Modernizovali smo flotu, a iduća će godina biti posvećena modernizaciji i obuci pilota. Posle mnogo godina imamo 14 migova 29, nove Mi35 i H145, ukupno 17 helikoptera. Bićemo najsposobniji u regionu. Poboljašaće se finansijski položaj naših pilota i zemaljskog osoblja, tako da oni budu zadovoljni odnosom države prema njima. Na protekloj vežbii osam Migova 29 letelo je zajedno.
Na molbu novinara da prokomentariše izjave KFORA o ulasku u Severnu Mitrovicu Vulin kaže:
– Postoji trend da se izjavljuje kako KFOR može da dozvoli ili ne dozvoli ulaz u Severnu Mitrovicu. Izbegava se drugi deo dogovora za koji se Aleksandar Vučić izborio 2013. godine, a to je – da gradonačelnici severa treba da daju sglasnost. Nije KFOR jedini koji odlučuje, već je jedan od faktora. Da bi neko mogao da uđe na sever KiM, treba da se ispune dva uslova – saglasnost srpskih rukovodilaca i KFORA – nikako drugačije. Već smo tražili da nam KFOR objasni današnje izjave i ostajemo na stavu da ni Rosu niti ikakve bezbednosne snage ne mogu na sever bez saglasnosti Srba.♦