ZERI: SEDMA GODIŠNJICA, KOSOVO U “MRAKU”

17/02/2015 Off By

Kosovo se suočava sa teškim situacijama koje imaju tendencije pogoršavanja. Problemi se gomilaju tokom godina, a neophodna su urgentna riešenja“, navodi za Zeri istoričar Frasher Demaj


beda
Izvor Zeri

KOSOVO sedmu godišnjicu «nezavisnosti» dočekuje u socijalnim, ekonomskim, obrazovnim problemima, zajedno sa nepotizmom i korupcijom, piše prištinski dnevnik Zeri.
“Kosovo se suočava sa teškim situacijama koje imaju tendencije pogoršavanja. Problemi se gomilaju tokom godina, a neophodna su urgentna riešenja“, navodi za Zeri istoričar Frasher Demaj.
Prema njegovim rečima, Kosovo je dočekalo sedmu godišnjicu nezavisnosti sa manjkom suvereniteta, uz navode da partneri u prevazilaženju problema moraju da budu svi činioci, vlada, civilno društvo, opozicija, građani, ali da je odgovornost na vlasti.
“Postoje stvari koje čine region nestabilnim, terorizam u ime religije, visok nivo korupcije, nepotizam, zloupotrebe u svakom mislu, nedostatak socijalnog dijaloga… To ljude tera u autobuse za Suboticu ili Siriju“, dodao je Demaj.


Përvjetori i shtatë, Kosova në “terr”

Dafina Kabashi • 17 Shkurt 2015 • 10:46 •
Problemet sociale, ekonomike, arsimore, nepotizmi, korrupsioni e gjejnë Kosovën edhe në përvjetorin e shtatë të Pavarësisë. Historianët thonë se duhet përgjegjësi më e madhe jo vetëm shtetndërtuese, por edhe intelektuale e humane. E krahas kësaj kërkohen sakrifica të shoqëruara me punë afatgjate për një shtet sa më joshës për nënshtetasit e vet, të cilët rrojnë me shpirtin ndër dhëmbë, duke pritur kthesën që nuk po vjen.


Istoričar Jahja Drančoli ističe da se Kosovo suočava sa dugim procesom koji zahteva žrtvovanje i dug rad države u ime građana, uz dodatak da treba sprečiti pojedince koji se bore za moć, a ne za državu, napominjući da su male države, poput Kosova kroz istoriju bile uništavane preko noći.
“Kosovo trpi probleme srpske agresivne i invazivne politike, a te poteškoće moraju da budu otklonjene što prije jer štete i Kosovu i Srbiji“, istakao je Jahja Drančoli.
Situacija na Kosovu je u posljednjih godinu dana bila na ivici velike krize, dugo se čekalo na formiranje vlade posle izbora, ni među Albancima nije bilo konsenzusa, a sve se to odrazilo i na pregovore o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.<


REGION

mak1ZAJEDNIČKA SEDNICA VLADA SRBIJE I MAKEDONIJE: POTPISANO SEDAM SPORAZUMA

Makedonija i Srbija su dve prijateljske zemlje i dobri politički odnosi treba da obezbede još bolju ekonomsku saradnju,

 

 

grobljaKONFERENCIJA ZA MEDIJE UDRUŽENJA ĐAKOVČANA: OVE GODINE NEĆE IĆI NA ZADUŠNICE U RODNI KRAJ

To je prvi put da jedna delegacija Srba sa Kosova i Metohije smogne snage i krene u Američku

emigrantiPOVEĆAN BROJ ILEGALNIH MIGRANATA: ŽANDARMI NA GRANICI

Posle sastanka Stefanovića sa direktorima policije Nemačke i Mađarske i visokim funkcionerom austrijske policije, Stefanović je rekao da

 

tracey-ann-jacobson-9DŽEJKOBSONOVA: SMENA JABLANOVIĆA I TREPČA IZGOVOR ZA PROTESTE

Džejkobsonova smatra da su zahtevi za razrešenjem srpskog ministra u Vladi Kosova i pojašnjenjem sudbine kombinata Trepča izgovor,