MAPA IZUMIRANJA: EVROPLJANA JE SVE MANJE

17/02/2015 Off By

Jedan od najreprezentativnijih primera je Italija, zemlja u kojoj je zabeležen najnižni prirodni priraštaj još od osnivanja te države 1861. godine


mapa-italija

Agencije

UPRKOS tome što su Ujedinjene nacije objavile da je u periodu od 2010. do 2012. godine broj stanovnika planete porastao za 1.2 posto, prirodni priraštaj evropskih zemalja uglavnom je negativan.
Broj rođenih ljudi u većini evropskih zemalja iznosi manje od deset po hiljadi stanovnika.
Upečatljivo je i izdvajanje Kosova koje beleži godišnji rast populacije od 0.9 posto, dok među zapadnim evropskim zemljama prednjače Luksemburg (godišnji rast populacije – 2,3 posto), Velika Britanija i Belgija (0.6 posto) i Francuska (0.5 posto).
Jedan od najreprezentativnijih primera je Italija, zemlja u kojoj je zabeležen najnižni prirodni priraštaj još od osnivanja te države 1861. godine.
“Nalazimo se u trenutku kada ljude koji umiru ne zamenjuju novorođeni. To znači da smo mi zemlja koja izumire”, upozorila je nedavno italijanska ministarka zdravlja Beatrice Lorencin.
Međutim, Italija nikako nije usamljeni primer odumiranja nacija na starom kontintentu. Zapravo, na nivou ciele Evrope uglavnom se beleži pad nataliteta.
Britanski Telegraf piše da na rast evropske populacije može da utiče sve veći broj mladih imigranata koji u evropske zemlje dolaze u potrazi za boljim životom.
Podaci na osnovu kojih je mapa urađena potiču od Svetske banke. Priložena mapa pokazuje kolika je stopa nataliteta u evropskim, ali i ostalim zemljama sveta, od kojih su mnoge znatno ispred Evrope.<


SVET

IVICA DAČIĆ U ZVANIČNOJ POSETI BELORUSIJIbelorusija

POSETA ⇒Ističući da se poseta realizuje u godini obeležavanja dve decenije od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i

 

 

VUČIĆ ZAPOČEO RADNU POSETU IZRAELUizrael2

POSETA ⇒Premijer Vučić je istakao da u godinama koje dolaze možemo da sačuvamo naše višegodišnje prijateljstvo i da

 

 

ZORANA BEČBEČ: SAMIT CENTRALNO – EVROPSKE INICIJATIVE (CEI)

  Srbija stabilan partner u regionu BEČ ⇒ Na skupu u Beču usvojena je i Deklaracija koja, kako

 

kosovo-world-mapISTRAŽIVANJE AUSTRALIJSKOG INSTITURA ZA EKONOMIJU I MIR

Kosovo – balkansko «bure baruta» TERORIZAM ⇒ Kosovo se nalazi na 54. mestu od 162 zemlje obuhvaćene istraživanjem,