KONFERENCIJA ZA MEDIJE ALEKSANDRA VUČIĆA: ODBIJENA PONUDA ESMARKA

17/02/2015 Off By

Vučić kaže da je pravi razlog odustajanja od privatizacije u tome, što kupci nisu dali garancije da će se očuvati železarin obrtni kapital i da neće biti potrošene sve sirovine, a potom fabrika napuštena pod izgovorom da tržište nije dobro. Na taj način bi se izgubio 120 miliona dolara


vucic-printskrin-1
Ranka Čičak

VLADA Srbije danas je odlučila da ne potpiše ugovor s američkom firmom ESMARK o privatizaciji Smederevske željezare. Na konferenciji za novinare, premijer Aleksandar Vučić je rekao da za to postoji više razloga.
– To je za nas bila veoma teška odluka.Više meseci radimo na tome da spasemo Železaru. Mnogo truda i energije smo u to uložili. Zahvaljujem se svim radnicima Smederevske železare, svima u Smederevu i Srbiji, sindikatima i ostalima koji su nam pružili pomoć i podršku. Neki, zlonamerni su nas preko medija optuživali kako ćemo u ovoj privatizaciji da mućkamo. Sada će verovatno da kažu kako smo neuspešni, iako smo se sve vreme samo borili za Srbiju i njene interese.
Vučić kaže da je pravi razlog odustajanja od privatizacije u tome, što kupci nisu dali garancije da će se očuvati železarin obrtni kapital i da neće biti potrošene sve sirovine, a potom fabrika napuštena pod izgovorom da tržište nije dobro. Na taj način bi se izgubio 120 miliona dolara.
– Noćas u pola jedan sam razgovarao s gospodinom Bušardom i molio da nam se izađe u susret. Do poslednjeg trenutka smo želeli da potpišemo taj ugovor. Molili smo da imamo pravo supotpisa u prvih 9 meseci. Da možemo da kontrolišemo način trošenja, po kakvoj će ceni ići nabavke sirovine, po kakvoj prodaja čelika.Tražili smo da to bude za svaku transakciju veću od 10 hiljada dolara, a oni su pristali samo na kontrolu transakcija većih od 2 miliona dolara.
Što se naših obaveza prema MMF-u tiče, mi smo ih sve ispunili. Danas ćemo MMF obavestiti o konačnoj odluci. Ali, ovo nije kraj Železare. Već u ponedeljak idemo na javni poziv za menadžment, za potpisivanje menadžerskog ugovora. Jer, mi nismo sposobni da vodimo Železaru, da zarađujemo pare. Za to nikada nismo bili sposobni. Nikada nismo umeli da napravimo nabavku kako treba, da prodajemo po ceni koja nam se isplati. Niko u Srbiji to nikada nije znao da radi. Pokušaćemo da dobijemo najstručnije ljude u svetu i očekujemo da već u roku od mesec dana obavimo taj posao. Javni poziv traje 10 dana, zatim se ide na zaključivanje ugovora. Očekujem da već krajem marta Železara počne da radi povećanim kapacitetom i da do kraja godine bude pokrenuta i druga peć. To je naš cilj i mi ćemo za njega da se borimo. Pokazali smo da ova Vlada ne donosi odluke na osnovu ličnih ili grupnih finansijskih kombinacija i interesa, tako što će se neko od njenih članova obogatiti, već samo odluke u interesu Srbije i njenih kompanija. Danas železara ima veliki obrtni kapital i verujem da ćemo umeti da nađemo partnere sa čijim znanjem i umećem možemo da je ojačamo.
Železara je imala velike gubitke. Prošle godine – 120 miliona evra, 7 miliona dolara u toku januara ove godine.
Vlada je prihvatila predlog Privatizacionog savetnika da se tender proglasi neuspešnim, zato što jedini partner s kojim se pregovaralo, nije dao ni minimalnu pravnu zaštitu interesa Železare. Odlučeno je da je solucija s stranim menadžmentom manje rizična , a ne zaustavlja buduću privatizaciju. Uslov budućeg rada je da niko od 5.000 radnika ne dobije otkaz. Broj zaposlenih će se smanjivati prirodnim odlivom i penzionisanjem.
Novinari su pitali premijera hoće li ovaj neuspeli pokušaj privatizacije uticati na kreditni rejtig Srbije. Odgovorio je da neće, jer Srbija u ovom času ima najviši rejting u svom postojanju:
– Od kada je ova Vlada, ni jednom nije oboren kreditni rejting, Vlada poštuje sve obaveze i sve ono što je MMF tražio od nas. Više ni curenja novca nema. Žao mi je što su neki objavili netačne informacije o zaduživanju Srbije, žao mi je što posle ni ispravka nije objavljena.
Ali, to što je s MMF-om sve u redu, ne znači da smo rešili problem Železare.
Na pitanje da li već ima u vidu nekog menadžera, premijer odgovara negativno, ali kaže da će se poverenje dati najboljim. Obaveze Železare su 90 posto prema državi Srbiji. Vučić kaže da joj Srbija neće više davati subvencije . Proizvodnja sa 320 do 380 hiljada tona u prvoj peći mora hitno da se podigne na preko milion tona i da se, najkasnije u novembru, upali i druga peć, pa podigne proizvodnja na 1,7 miliona tona. Podseća da je njegova Vlada nasledila od bivše Železaru u gubicima:
– Nasledili smo praznu halu sa nula sirovina. Sada Železara ima 170 miliona dolara u sirovinama.Može dugo da radi i bez naše pomoći. Ipak, namera nam je da tražimo pomoć od EU i siguran sam da ćemo je dobiti.
Novinari su pitali kako Vučić komentariše izjave gospodina Hana o cenzuri štampa u Srbiji, a on je diplomatski odgovorio kako je Han ozbiljan čoveki nema šta da doda njegovim rečima. Pitao je sa pomalo gneva sve one koji su pisali o navodnim pljačkama prilikom prodaje Železare, gde je ta pljačka:
– Oni su uvek polazili od sebe. Znaju kako su i kako bi pljačkali. Ne mogu da veruju da u Srbiji postoje pošteni ljudi koji se bore za svoj narod.To su danas pokazali.Morali su da donesu odluku koja nije povoljna po njihov politički rejting, ali biraju interes zemlje.
Na pitanje da li zna da dva bivša saradnika Saše Radulovića rade elaborat o stanju u medijia i cenzuri, Vučić odgovara da razni dokoni mogu slobodno da rade šta im je volja. Inače, kaže Vučić, svi oni koji kleveću Vladu, svaki put kad izgovore laž, kažu da im je zabranjeno da govore. Na poslednje pitanje da prokomentariše hvalisanje nekih visokih funkcionera kako letuju na egzotičnimm ostrvima, premijer odgovara da on sam za to nema uslova, a ako neki tako letuju, na to nema prava da utiče, naravno, ako se ne radi o nelegalno stečenom novcu.<


SRBIJA

 

mak1ZAJEDNIČKA SEDNICA VLADA SRBIJE I MAKEDONIJE: POTPISANO SEDAM SPORAZUMA

Makedonija i Srbija su dve prijateljske zemlje i dobri politički odnosi treba da obezbede još bolju ekonomsku saradnju,

 

 

Slicica (10)(3)PRIJEM KOD PREDSEDNIKA NIKOLIĆA

Srbija se pročula u svetu po svojim uspesima u reformama, uspesima u sportu, kulturi i nauci. Postala je

 

 

dikovic.pngDAN DRŽAVNOSTI: PREDSEDNIK NIKOLIĆ DODELIO ODLIKOVANJA I MEDALJE

Danas se na dodeli priznanja, u svečanoj sali Predsedništva Srbije sakupilo sve najbolje što Srbija ima u svim

 

 

carinaEVROPSKE VESTI: CARINSKI SISTEM SRBIJE MODERNIZOVAN UZ PODRŠKU EU

Projekat je finansirala EU sa 2,2 miliona evra iz pretpristupnih fondova, što je deo paketa evropske pomoći Vladi