“BELA KNJIGA”: Kina i Turska su nas pretekle u reformama

“BELA KNJIGA”: Kina i Turska su nas pretekle u reformama

07/11/2018 Off By BERB

Ranka Čičak

Savet stranih investitora predstavio je danas rukovodstvu Srbije “Belu knjigu” sa preporukama za privredni rast i bolji životni standard.

 

U protekloj godinu dana četiri oblasti sa najboljim učinkom iste su ko godinu dana ranije. To je građevinsko zemljište i izgradnja, zaštita korisnika finansijskih usluga, transport i regulativa koja se odnosi na duvansku industriju. Nekretnine i izgrdnja i inspekcijska kontrola beleže najveći
napredak. Digitalizacija, stečaj i propisi o deviznom poslovanju rastu umereno.
Premijerka Ana Brnabić zdovoljna je radom vlde:
– Ona daje sve od sebe . Radili smo ozbiljno. BDP je u proteklih šest meseci rasto 4,5 posto, pa je sigurno da ćemo godinu završiti da rastom većim od 4 posto. A bilo je planirano 3 posto. Javni dug je 56 posto BDP, a smanjujemo ga na 45 posto. Nezaposlenost ide ka dole. Uskoro ćemo biti zemlja sa jednocifrenim procentom nezaposlenosti. Ove godine priliv investicija je dve milijrde evra. To je manje za sto miliona nego godinu dana ranije. Važna su nam mala i srednja preduzeća u koje je ove godine dodatno ušlo 43.000 novih radnika. Zato smo i uveli u škole predmet o osnivanju preduzeća.Uveli smo poreske olakšice za nove privrednike. Ako se to pokaže dobro nastavićemo sa olakšicama. Izvoz i kurs dinara su stabilni. Rešavamo probleme velikih gubitaša kao što je IMT. Dogodine ponovo proizvodimo traktore. Našli smo partnere za Bor, PKB.
Povećali smo plaćanje radnika na 155 dinara po satu, vratili smo penzije, a povećavamo plate u javnom sektoru.
Premijerka kaže da još nije zadovoljna brzinom rešavanja problema, recimo Kina i Turska su nas pretekle u reformama.
Ani Brnabić smeta što neka ministarstva nastupaju posbno:
-Neće više svako da vodi svoju politiku. Politika vlade će biti zajednička. Posebno na stupanje ministara se neće tolerisati.
Zorana Mihajlović je rekla da možda njeno iskustvo nije shvaćeno.
Novinari su pitli Premijerku zašto je Toma Nikolić ostao u vili na Dedinju i zatšto je tako Vlada odlučila. Odgovorila je da on obavlja odgovornu funkciju saradnje sa Kinezima i Rusima i da je bolje da se sa njima sastaje u vili, nego po hotelima.
Na pitanje o Narodnom pozorištu i najavi štrajka odgovara da je neozbiljno sva rešenja tržiti od Vlade::
-Postoji i Upravni odbor a bolje je da se Vlada u to i ne meša.
O platnim razredima kaže da je zbog sindikata sve odloženo za godinu dana.♦