BEOGRADSKI SAJAM: Rasim Ljajić otvorio 56. smotru nameštaja

BEOGRADSKI SAJAM: Rasim Ljajić otvorio 56. smotru nameštaja

06/11/2018 Off By BERB

Ranka Čičak

Danas je u Beogradu, potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić otvorio 56. Međunarodni sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije.

Na Sajmu, koji će biti otvoren do 11.novembra svoje proizvode predstaviće više od 500 domaćih i stranih izlagača iz 45 zemalja.
Ljajić je rekao da uprkos ranijim najavama o propasti naše drvne industrije, ta industrija beleži rast proizvodnje od devet odsto, prodaju nameštaja na domaćem tržištu za 14 odsto i porast izvoza za 16 odsto prošle godine, koji je, dostigao 418 miliona evra.

“To nije i konačno i nije puni kapacitet naše drvne industrije. Mislimo da postoji prostor za dalje povećanje, za dalje unapređenje, jer će ovo biti jedna od industrija koja može da pomogne i rastu BDP-a i smanjenju nezaposlenost u zemlji i posebno rastu našeg izvoza”, istakao je Ljajić.

Ministar smatra da su pred srpskom drvnom industrijom dva ključna problema, a jedan od njih je što sve veći broj proizvođača izvozi trupce i rezanu građu, a onda domaći proizvođači nameštaja tu rezanu građu uvoze po znatno većim cenama.

“Samo prošle godine je izvoz trupaca i rezane građe dostigao rekordnih 94 miliona evra, a kada bi se taj iznos upola smanjio i ti poluproizvodi koristili za proizvodnju nameštaja naš izvoz bi porastao za 150 do 200 miliona evra”, istakao je Ljajić.

Istovremeno sa Međunarodnim sajmom nameštaja održava se i Međunarodni sajam mašina i alata iz oblasti drvne industrije u hali 5 i koji će trajati dan kraće, do 10. novembra.

Neke od zemlja iz kojih učesnici dolaze su Italija, Nemačka, Švajcarska, Austrija, Švedska, Turska, Češka, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunija, Slovenija…

Organizatori očekuju da će ove godine sajam posetiti oko 85.000 posetilaca.♦