MUZEL SAVREMENE UMETNOSTI: Žene DADE – Jedna moguća izložba

MUZEL SAVREMENE UMETNOSTI: Žene DADE – Jedna moguća izložba

28/10/2018 Off By BERB

 

Muzej savremene umetnosti i Dah Teatar pozivaju na još jedno izvođenje performansa „Žene DADE – Jedna moguća izložba“ u četvrtak, 1. novembra u 20 časova u delu izložbe Sekvence.

 

Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti u kojem su predstavljene istorijske avangarde.

Režiju i koncept instalacije potpisuje Dijana Milošević, likove tumače Evgenija Eškina Kovačević, Aleksandra Jelić, Ivana Milenović Popović, Ivana Milovanović i Ivan Nikolić, muzička podrška su Ljubica Damčević i Uglješa Majdevac, a scenografiju za performas izradio je umetnik Neša Paripović. Za kostim i šminku zaslužni su Snežana Arnautović i DAH Teatar, a za svetlo Milomir Dimitrijević.

Postavljeni na bele postamente, performeri i muzičari „Žene DADE“ su poput živih skulpura na izložbi dadaizma. Kako se performans odvija publika ima izbor da se šeta između postamenata ili da pronađe svoje mesto za sedenje ili stajanje.

Likovi su na putovanju, poput umetnika dadaizma koji su bežali od Prvog svetskog rata u Cirih ili poput današnjih migranata, koji u čamcima putuju ka parčetu zemlje koje bi mogli nazvati svojim. Njihovi koferi se pretvaraju u čamce koji su istovremeno i njihovi domovi– jedina imovina koju poseduju na ovom svetu koji je postao nepodnošljiv.

Kroz ovu priču protkan je omaž umetnicama dadaizma koje su učestvovale u kreativnom otporu ovog umetničkog pokreta jednako kao i njihove muške kolege. Međutim, njihov jedinstveni doprinos nije u potpunosti prepoznat. Da li su se danas stvari promenile?

Cena karte je 600 dinara i može se kupiti na dan izvođenja u Muzeju savremene umetonsti od 18 časova, a uz kupljenu kartu za predstavu ulaznica u Muzej je besplatna.
Broj mesta je ograničen. Karte se mogu rezervisati putem mejla [email protected] (Press MSUB – foto Bojan Janjić).♦