PREMIJERA FILMA TESLIN NAROD: Spojili Ameriku i Srbiju

PREMIJERA FILMA TESLIN NAROD: Spojili Ameriku i Srbiju

28/10/2018 Off By BERB

Maja Živanović

U Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine održana je premijera dugometražnog dokumentarnog filma “Teslin narod”, reditelja i producenta Željka Mirkovića. Otkrio nam je do sada nepoznate priče o čuvenim Srbima u Americi, njihovom doprinosu razvoju čovečanstva i aktivnom učešću u stvaranju istorije SAD.

 

Film predstavlja nesvakidašnje putovanje kroz prošlost i sadašnjost jednog naroda, od iskrcavanja prvog Srbina na američko tlo pre više od 200 godina do današnjih dana.

Džek Dimić i Željko Mirković

Kroz priče istaknutih Srba pored Nikole Tesle i Mihajla Pupina, upoznali smo i trostrukog dobitnika Pulicerove nagrade Valta Bogdanića, Gordanu Vunjak Novaković, jedinu ženu člana Njujorške Akademije nauka, srpske inženjere tvorce Apolo programa, legendarne Oskarovce Karla Maldena, Stiva Tešića, Pitera Bogdanovića i mnoge druge čije je ime utkano u istoriju.
U filmu smo čuli i priču o prvom Srbinu u Americi Džordžu Fišeru (Đorđu Šagiću) koga su spasili ribari po kojima je nazvan, a čije ime se nalazi u Livingstonovoj knjizi „100 znamenitih Amerikanaca”, ali i zanimljivosti poput one da je čuvena Dži Aj Džo igračka napravljena po uzoru na jednog srpskog heroja Mihajla Pejića.♦