IZLOŽBA ŽENA MIGRANTKINJA: Ceo svet je naš dom

IZLOŽBA ŽENA MIGRANTKINJA: Ceo svet je naš dom

28/10/2018 Off By BERB

Julija Kotal Jevrić

U okviru projekta „Osnaživanje žena migranata“, koji beogradski Crveni krst realizuje uz podršku Fondacije „Coca Cola“, u ponedeljak, 29. oktobra u 12 časova, u galeriji Kulturnog centra Lajkovac, biće prikazani radovi žena migrantkinja. One su iz Centra za azil Bogovađa a naziv izlobe je „Ceo svet je naš dom“.

Posetioci će imati priliku da vide radove žena migranata nastalih tokom radionica okupacione terapije, kao i da čuju poeziju Hafeza i Branka Miljkovića.
Projekat „Osnaživanje žena migranata“ je osmišljen kao pomoć ženama na njihovom neizvesnom putu ka sigurnom i zdravom životu. Osnovni cilj projekta je osnaživanje, obučavanje i podrška ženama smeštenim u centrima za migrante i izbeglice za izazove koje donosi integracija u svakodnevni život, u nepoznatim i kulturološki različitim sredinama.
Tokom proteklih 10 meseci, dva puta nedeljno, migrantkinje su imale priliku da se upoznaju sa kulturom i običajima zemlje domaćina, kao i zemalja ostalih učesnica kroz interkulturalne radionice.

Kroz socijalnu orijentaciju osnaživane su za svakodnevno funkcionisanje i sporazumevanje na srpskom jeziku. Bile su vredni učesnici radionica prve pomoći, zdravstveno-preventivnih i radionica borbe protiv trgovine ljudima.
Redovnim dolascima i predanošću dostigle su A1 i B1 nivo na časovima engleskog jezika, koji je za njih organizovan u sklopu Projekta . Pored kursa jezika i kreativnih radionica, učesnice su pohađale i stručne kurseve profesionalnog osposobljavanja za različite veštine. Sa dobijenim sertifikatima, nadamo se da će imati priliku da se osamostale i pomognu svojoj porodici.
Nosilac i autor projekta je Crveni krst Beograd, a partnerske organizacije Crveni krst Šid i Crveni krst Kikinda. Projekat se realizuje u Centru za azil Bogovađa, Prihvatnim centrima Principovac i Adaševci u Šidu i u Prihvatnom centru „29. novembar“ u Kikindi. U četiri centra, projektnim aktivnostima obuhvaćeno je preko 330 žena u pomenutim kampovima, a od toga 85 u Centru za azil Bogovađa.
Projekat je realizovan uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije.♦