METJU PALMER NA KOSOVU: Vašington “neće slepo prihvatiti bilo koji sporazum”

METJU PALMER NA KOSOVU: Vašington “neće slepo prihvatiti bilo koji sporazum”

25/10/2018 Off By BERB

 

Potpredsednik kosovske vlade u ostavci Dalibor Jevtić izjavio je da je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer tražio od Srpske liste da se vrate u privremene prištinske institucije.

“Naš status je i dalje isti. Mi smo u tehničkom mandatu… Mi smo kao politički predstavnici kosovskih Srba doneli odluku da ne učestvujemo na sastancima vlade”, naveo je Dalibor Jevtić u izjavi za televiziju Klan Kosova.

Jevtić je istovremeno ocenio da “sada nije vreme za transformaciju kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u vojsku”.

“Razmatramo mogućnost da se obratimo Ustavnom sudu. Ukoliko to odlučimo, ne očekujem da ćemo dobiti neku pozitivnu odluku na našu žalbu”, istakao je Jevtić.

Govoreći o ostavkama srpskih članova KBS-a koji su se povukli iz tih snaga, Jevtić je rekao da je reč o individualnim odlukama, te da nije razgovarao ni sa jednim od njih, prenela je ta televizija.

Inače, Metju Palmer je za prištinski list Koha ditore rekao da američka administracija u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine “nema crvenih linija”, ali i da Vašington “neće slepo prihvatiti bilo koji sporazum koji dve strane postignu”.

Palmer je izneo tvrdnju da SAD žele da Beograd i Priština postignu “multidimenzionalni” dogovor koji će osim političkog aspekta, uključivati i pitanja bezbednosti, privrede, trgovine, kulture i imovine.

Prema Palmeru, bilo bi “pogrešno verovati da će konačni sporazum sadržati samo moguću korekciju granica ili razmenu teritorija”.

“Rekli smo liderima obe strane da nemamo crvenih linija i ne odbacujemo bilo koju temu za razgovor strana u dijalogu, ali da to ne znači da ćemo slepo prihvatiti to što sporazum mogao da sadrži. Želimo da strane pregovorima dođu do najboljeg mogućeg sporazuma, stave ga na sto i mi ćemo ga razmotriti”, rekao je Palmer.

Naveo je da “samo zato što dvojica predsednika postignu sporazum, to ne znači da će biti primenjen” i da “predsednici moraju da osiguraju da sporazum prođe odgovarajuće mehanizme za odobravanje”.

Navodi se da je, upitan o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u vojsku, Palmer poručio da “proces treba da ide na spor, transparentan i obazriv način” i da će ga “SAD podržati”.

“Biće to nekoliko godina dug proces na način kako su se vlade Kosova i SAD dogovorile”, naveo je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara(KIM radio).