DEMOKRATIJA : HRT reklamira knjigu “Mit o Jasenovcu” i “Sto godina srbijanskog terora”

DEMOKRATIJA : HRT reklamira knjigu “Mit o Jasenovcu” i “Sto godina srbijanskog terora”

25/10/2018 Off By BERB

 

U jutarnjoj emisiji Dobro jutro Hrvatska na HRT-u predstavljeno je nešto što se zove Festival domoljubnog filma Gordan Lederer, piše zagrebački portal Index i dodaje:

 

“Tijekom predstavljanja, voditeljica je reklamirala revizionističku knjigu i film Mit o Jasenovcu te film Jakova Sedlara koji se zove “Sto godina srbijanskoga terora u Hrvatskoj 1918. – 2018”.

U studija Hrvatske radiotelevizije sjedili su autor festivala Marijan Capek i dopredsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Smiljan Tomašević.
Prije nego što su organizatori uopće uspjeli predstaviti program festivala, prekinula ih je voditeljica Liljana Vinković.

“Ne smijemo zaboraviti, to je Jakov Sedlar i film Sto godina srbijanskog terora kojim će se on predstaviti”, rekla je voditeljica, pokazujući grafičko rješenje filma.

Na slici se, u varijanti američkog Mount Rushmorea, iznad hrpe požutjelih lubanja nalaze Aleksandar Karađorđević, Svetozar Pribićević, Milorad Pupovac i Aleksandar Vučić.

Autor festivala Marijan Capek predstavio je zatim program festivala, nabrajajući filmove. Spomenuo je naslove Štafeta smrti i Dr. Franjo Tuđman – junak Domovinskog rata.

Nakon njega, javio se dopredsjednik GO UHDDR-a Smiljan Tomašević s daljnjom listom filmova (Krvava berba grožđa, Ovčara neispričana priča, Jazovka, Broj 55).

Posebno je izdvojio premijeru Sedlarovog filma “Sto godina srbijanskoga terora u Hrvatskoj 1918. – 2018.” u Zaprešiću.

Nakon njegovog izlaganja, opet se javila voditeljica Vinković, ovaj put s drugim naslovom i drugim grafičkim rješenjem.

“Tu je i Mit o Jasenovcu od Romana Leljaka. Drago mi je da ste i njega uključili, on je puno istraživao o ovome, tako da će biti zanimljivo pogledati njegova dva filma”, rekla je Vinković.

Na to joj je Tomašević odgovorio kako vjeruje da smo mi zrelo demokratsko društvo koje se može suočiti s prošlošću”.♦