BEOGRAD: Matija Bećković otvorio 63. Sajam kniga

BEOGRAD: Matija Bećković otvorio 63. Sajam kniga

21/10/2018 Off By BERB

Ranka Čičak

Pesnik i akademik Matija Bećković otvorio je večeras 63. Međunarodni sajam knjiga. Rekao je:

 

“To što je međunarodni samo potvrđuje istinu da kultura nije kultura ako je usamljena i bez dodira sa drugim kulturama. Razume se da ima starijih, čuvenijih i bogatijih sajmova knjiga, ali nema nijedan na kojem biste ma otkud došli bili dobrodošliji”.

Bećković je rekao da ćete na drugim sajmovima sresti slavnije pisce, veće izdavače, moćnije poslovne ljude, ali nema nijednog na kome ćete videti više čitalačkog naroda. A Sajam bez čitalaca je kao – crkva bez vernika.
Marokanski istoričar Abdulah Busuf je, u ime prisutne marokanske delegacije koju predvodi ministar kulture i komunikacija Mohamed El Araž, zahvalio Republici Srbiji što je odabrala Maroko kao prvu arapsku zemlju počasnog gosta Sajma knjiga i pozdravio publiku željnu kulture i pisce na štandovima.

“Reč dobrodošlice, koju tradicionalno daju organizatori sajma jednom piscu, sadrži u sebi ukorenjenu tradiciju jednog otvorenog društva prema drugome. Te dve karakteristike, otvorenost i prihvatanje drugog, nesumnjivo su dve osobine koje srpsko i marokansko društvo dele tokom njihove istorije. Možda je njihov položaj, na raskrsnici Centralne i Jugoistočne Evrope za Srbiju, i između Afrike i Evrope za Maroko, doprineo tim civilizacijskim vrednostima”, primetio je Busuf.

Inače večeras otvoreni Međunarodni Sajam knjiga, pod sloganom “Radost čitanja”, trajaće do 28. oktobra, uz učešće oko 1.000 izlagača, od toga 500 direktnih.

Otvaranju sajma prisustvovali su ministri kulture Srbije, Rusije i Maroka, Vladan Vukosavljević, Vladimir Medinski i Mohamed El Araž, zatim, ambasadori Maroka , SAD i Švajcarske, Muhamed Amin Belhaž, Kajl Skot i Filip Ge.♦