LSV: Lokalni mediji ugašeni, a vlast nezainteresovana za taj problem

LSV: Lokalni mediji ugašeni, a vlast nezainteresovana za taj problem

21/10/2018 Off By BERB

 

Zdenko Kolar član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine smatra da je nedopustivo zalaganje predstavnika vlasti za izostavljanje iz privatizacije samo pojedinih medija. – Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović založio se za nastavak vlasništva države nad pojedinim medijama. Nažalost, očito je da se ti mediji nalaze u Beogradu, a mediji u Vojvodini i drugim delovima države ponovo su zaboravljeni, navodi Kolar u pisanoj izjavi medijima:

 

– Kao što je poznato, postupak izlaska države iz vlasništva nad medijima gotovo je u potpunostu ugasio informisanje na lokalnom nivou.
Nestale su brojne lokalne radio i televizijske stanice, a neke od njih su informisale svoje sugrađane i više decenija. Sa medijske scene nestali su lokalni mediji u Zrenjaninu, Somboru, Subotici, Temerinu…

Bitno je naglasati da su mnogi od tih medija imali programe i na jezicima nacionalnih zajednica, pa je gašenjem njihovih programa došlo da ukidanja stečenih prava nacionalnih zajednica, što je protivno Ustavu Republike Srbije, ali i međunarodnim obavezama, koje naša država mora da poštuje.

Postavlja se pitanje zašto su vlastima bitni samo pojedini mediji, a ne svi? Nije li to surovo gaženje prava na jednakost pred ustavom i zakonom?

Tražimo da ovakva politika Vlade Republike Srbije i njenog resornog ministarstva prestane. U suprotnom, građanima Srbije šalje se jako loša slika o sistemu i nejednokostima koje u njemu vladaju!♦