SAJAM KNJIGA: Štand Vojske Srbije otvorio načelnik generalštaba Milan Mojsilović

SAJAM KNJIGA: Štand Vojske Srbije otvorio načelnik generalštaba Milan Mojsilović

22/10/2018 Off By BERB

 

Ranka Čičak

Štand Ministarstva odbrane Vojske Srbije na 63. Sajmu knjiga večeras je otvorio načelnik generalštaba VS general potpukovnik Milan Mojsilović.

Rekao je da je predstavljeno dvadeset novih naslova ali je u toku protekle godine izdato mnogo vojnih knjiga istorije, publicistike, knjiga o vojnom zdravstvu, zatim udžebnika namenjenih Univerzitetu odbrane:
– Ostajemo izdavač sa duhom za nova interesovanja publike u oblastima vojne nauke, publicistike, bezbednosti, naoružanja, vojne tehnike. Objavili smo 43 naslova u okviru obeležavanja stogodišnjice od Prvog svetskog rata. To je nas doprinos borbi za istinu o uzrocima i povodima za ovaj rat. To je i naša borba protiv revizije koja umanjuje ulogu i doprinos Srbije i njene vojske u savezničkoj pobedi. Obnovili smo sećanja na srpske uspehe i hrabrost u Prvom svetskom ratu.
General Mojsilović predstavio je i ediciju od sedam knjiga posvećenu borbama naše vojske na Kosovu: – Osamdeset sagovornika svedoči o herojstvu naše vojske u odbrani KiM i SRJ tokom agresije. Prve četiri knjige su ratni dnevnici. Dokumentovano se opisuje sve što se događalo 1999. u zoni odbrane Treće herojske armije. Peta knjiga pod naslovom Prištinski korpus 1998/99 sadrži razgovore sa komandantima i sećanje svih učesnika na čelu sa komandantom Prištinskog korpusa generalom Lazarevićem, komandantima brigada, samostalnih jedinca u okviru Korpusa. To su ljudi koji su svojim delom branili SRJ i Srbiju. Od 1999. do danas smo te teme i dešavanja gurali pod tepih, zaboravljali i imali pogrešan odnos prema onome što je Prištinski korpus uradio.
Šesta i sedma knjiga edicije posvećene su bitkama na Košarama i Paštriku. To su potresne priče o padu Košara i danima kada je Paštrik goreo a heroji odbrane ostali na položajima.
General MIlan Mojsilović zaključio je da je Srbija i njen narod i vojska i danas pred iskušenjima koja nas prate vekovima(Foto BERB).♦