BEZBEDNOSNI FORUM: Vučić obećao – Srbija će učiniti sve što je do nje da održi mir

BEZBEDNOSNI FORUM: Vučić obećao – Srbija će učiniti sve što je do nje da održi mir

18/10/2018 Off By BERB

Ranka Čičak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić , na Beogradskom bezbednosnom forumu, u čiji rad učestvovao zajedno sa austrijskim predsednikom Aleksanderom van der Belenom rekao je da će Srbija učiniti sve što je do nje da održi mir, stabilnost u regionu

 

Autrsijski predsednik Aleksander van der Belen kako je rekao, smatra da je Srbija ključni igrač, kada je reč o regionalnoj stabilnosti, bezbednosti i perspektivi Zapadnog Balkana da se pridruži Evropskoj uniji (EU).

– Posle neuspeha referenduma u Makedoniji, izbora u Bosni i Hercegovini, usuđujem se da kažem da nam je potrebno jača uloga EU, inače Unija neće biti taj tip sna i svetionik demokratije, slobode kojem smo težili ranije, rekao je Vučić.

– Ono što se dogodilo u Makedoniji je da dogovor dve strane, dobar dogovor i za Grčku i za Makedoniju, ne prođe, jer se ljudima nije dopao, a umesto to da se priznaju, neki se sada igraju matematičkim formulama o većini na jednoj ili drugoj strani, rekao je srpski Predsednik.

Moramo da uradimo nešto veliko na Zapadnom Balkanu i moramo da imamo nešto opipljivo i konkretno za region, jer ako potcenimo druge faktore i volju naroda, razočaranje naroda na koje nismo računali, plašim se da će teško biti održati stabilnost u narednih deset godina, naglasio je Vučić.
Ovo okupljanje pokazuje važnost pitanja bezbednosni, mira, stabilnosti, ocenio je Vučić ističući nameru Srbije da razvija dobrosusedske odnose i da ostane na evropskom putu: “Srbija ostaje predana saradnji i nastavlja do svake mere da doprinosi rešavanju otvorenih regionalnih pitanja i ostaje faktor stabilnosti i mira, pročitao je Vučić.

Predsednik Austrije Aleksandar van der Belen poručio je da su potrebne vizija i hrabrost na obe strane kako bi se Zapadni Balkan učinio deo EU, dodajući da misli i na zemlje kandidate i sadašnje članice EU. Imamo tendenciju da proglašavamo status kvo kao cilj sam po sebi, sklanjujući se možda od boljeg rešenja, rekao je Belen.

-Zemlje regiona prošle su kroz značajne političke i ekonomske promene, ali te zemlje, uključujući Srbiju, preduzele su reforme, nekad teško svarljive, sa perspektivom da članstvo u EU postane relaistično i vidljivo, naglasio je on.
Belen je naglasio da ne želi nikome da drži predavanja, jer i u samoj Austriji ima problema, ali ukazuje da je Vučić pokazao hrabrost za Srbiju, čemu je nedavno svedočio u Alpabahu. To nije samo zadatak za političare, važno je da građani i društvo podrže tu viziju rešenja bez konflikata, vrućih ili zamrznutih.♦