BEOGRAD: Drama u Drami Narodnog pozorišta

BEOGRAD: Drama u Drami Narodnog pozorišta

18/10/2018 Off By BERB

Oko 30 umetnika i saradnika drame Narodnog pozorišta objavilo je danas proglas u kojem se traži smena upravnika Narodnog pozorišta Dejana Savića i preispitivanje razloga za smenu Željka Hubača.

Pres konferencija je počela citanjem proglasa članova Marodnog pozorišta kada je objavljeno da je u međuvremenu novi direktor drame Jug Radivojević podneo ostavku, što su prisutni umetnici u beogradskom Medija centru pozdravili aplauzom.
Pomenimo da su među potpisinicima proglasa su Nataša Ninković, Nela Mihajlović, Tatjana Mandić Rigonat, Vanja Ejdus, Nenad Stojmenović, Vuk Kostić, Olga Odanović, Nada Šargin i drugi. Svi oni se slažu da je Hubač na mestu direktora drame ostvario izvanredne rezultate.
U proglasu stoji da su navedeni razlozi za Hubačevu smenu poput izmene vizure dramskog repertoara i nedovoljne uposlenosti ansambla “cinični, čak i opasni, jer su pozorištu doneli 107 nagrada na domaćim I međunarodnim festivalima u protekle tri godine”
Navode i da se oglašavaju u znak protesta zbog “bahatosti uprave Narodnog pozorišta na čelu sa upravnikom Dejanom Savićem, a da je vrhunac te bahatosti smena Željka Hubača”.
Tatjana Mandić Rigonat izjavila je da je važno da direktor drame poznaje savremene tokove dramskog stvaralaštva, da ume da napravi repertoar i ansambl i dodala da je Hubač u tome uspeo.
“Način na koji je smenjen je šamar, ne samo njemu i njegovom kvalitetu već svim umetnicima Narodnog pozorišta, kao i saradnicima koji su doprineli i stvorili te umetničke vrednosti”, rekla je Mandić Rigonat.
Žalba da Hubač menja repertoarsku vizuru je, neprofesionalna, neozbiljna i duboko lažna.
Navodeći da direktore sektora postavlja upravnik pozorišta, Mandić Rigonat ističe da oni ne smeju biti “marionete”.
Odbacila je optužbe upravnika pozorišta da iza njih stoji neka politička organizacija:
“Mi smo umetnici. Imamo pravo da javno istupamo u medijima. Probao je da spinuje, da iza nas stoje politicke snage. I zbog toga, takođe, treba da bude smenjen. Negira nas kao umetnike i ljude na taj načn”, rekla Rigonatova i navela da je Savić sada doveo u krizu Narodno pozorisste, jer, kako kaže, drama pokriva dve trećine repertoara.
Ministarstvo kulture ne sme da ćuti, rekla je Mandić Rigonat. ♦